Cultură
07 iulie 2020

Sărbătoarea Sânzienelor în regiunea Cernăuți

Sărbătoarea Sânzienelor în regiunea Cernăuți

Noaptea magică de Sânziene a fost marcată și în satul Mahala din regiunea Cernăuți. Tinerele din ansamblul „Armonia” de la Casa de Cultură din localitate au cules flori de sânziene, au împletit coronițe din ele, s-au încins în hore și au cântat.

 „Sânzienele” din satul nord-bucovinean au fost însoțite de conducătorul și de directorul artistic al ansamblului, Ilie Caulea și Marina Gostiuc, se menționează pe site-ul Costiceni.blogspot.com (Valea Prutului), citat de InfoPrut.

„Mă bucur că există încă tineri legați de tradiție și pasionați de lucrurile frumoase, care încearcă să păstreze ceea ce au primit de la strămoșii lor”, a declarat Marina Gostiuc.

În Bucovina, pe 23 iunie seara, adică spre ziua de Sânziene sau Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, fetele mari se duc pe fânețe, strâng sânziană galbenă ( Gallium verum L.) și, împletind ea câte o cunună, o sorocesc zicând:

„Sânziană ,floare-aleasă

Fă-mă în curând mireasă

Și-arată-mi norocul meu,

Ce mi-i de la Dumnezeu,

Cum ăi, ca sa-l știu și eu.

S-aflu pan’mâini dimineață

Pe această cununiță

De-acel fel de dobitoc

De care-oi avea noroc,

S-aflu păr lung de bărbat,

însurat or ne-nsurat,

ca din fașa părului

să cunosc și fața lui”.

După ce rostesc aceste cuvinte, fiecare fată se duce cu cununa acasă și o pune pe un gard, într-un țăruș, sau în alt loc, undeva numai să fie în calea vitelor. Și dacă, atunci când vin vitele acasă de la pășunat și se bagă în grajd, se apropie de cununa de sânziene și o miroase o juncă sau o vacă tânără și frumoasă, e semn că mirele ei va fi tânăr și frumos; dacă o miroase o vacă bătrână, mirele va fi un barbat bătrân sau un văduv. Iar dacă nicio vacă nu se apropie de cunună ca să o miroasă înseamnă că anul acela nu-i va veni fetei niciun pețitor și că în anul acela nu se va mărita.

Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, tămăduiesc bolnavii și apară semănăturile de grindină.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 465

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți