Cultură
01 mai 2020

Școala jurnalistului român, din nou la Cernăuți

Școala jurnalistului român, din nou la Cernăuți

În perioada 4-14 mai a.c. la Cernăuți va avea loc cea de a doua ediție a Școlii jurnalistului român, care a fost inițiată acum 3 ani de Centrul Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina.

Dacă în 2017 jurnaliștii români care s-au înscris la training (reprezentanți ai presei scrise, online, radio și tv din Cernăuți, studenți) au avut posibilitatea să discute cu câțiva jurnaliști profesioniști din România despre cele mai bune tehnici media pentru o presă de calitate, ediția din 2020 a Școlii jurnalistului român este cu mult mai diversă datorită sprijinului oferit de Institutul Cultural Român în cadrul proiectului „Ateliere de perfecționare pentru jurnaliști la Cernăuți”.

Ateliere de media sprijinite de ICR prin Compartimentul Comunităţi Istorice vor include două componente separate: cursuri de dicție, susținute de Carmen Ivanov,  Mihai Crăciun și  Alexandru Burlacu și prelegeri pe tema managementului editorial și tehnicilor de combatere a știrilor false de jurnalistul TVR Marian Voicu.

Trainerii Carmen Ivanov, Ion Alexandru și Mihai Crăciun învață de ani de zile pe cei mici și mari cum se prezintă știrile de televiziune și radio, cum se pronunță corect și cu intonație, care e postura corectă în fața camerei și cum putem să ne stăpânim emoțiile în momentele dificile.

La solicitarea jurnaliștilor români din Ucraina, Marian Voicu va prezenta o serie de prelegeri pe tema politicilor editoriale și tehnicilor de identificare / combatere a știrilor false, fiind autorul unei lucrări de referință în spațiul românesc „Matrioșka mincinoșilor. Fake news, manipulare, populism”.

„Cred că în presă sunt importante pasiunea şi onestitatea. Cred că vedetele nu pot fi jurnalişti, iar jurnaliştii nu sunt vedete. Cred că presa este cu adevărat a patra putere în stat, dar că trebuie să-şi exercite puterea cu discernământ. Cred că dacă trăim mai bine sau mai rău, dacă vorbim o limbă română mai curată sau mai săracă, dacă ne pasă de noi şi de ceilalţi, toate acestea ţin în mare măsură şi de felul în care lucrează presa”, susține Marian Voicu, autor a numeroase documentare, reportaje în comunitățile românești din jurul României și din Balcani, fost manager de proiect la Radio Chișinău, stație aparținând de Societatea Română de Radiodifuziune, post lansat în 2011.

Atelierele de presă se vor desfășura în regim online, prin Zoom, iar doritorii (studenți, jurnaliști, profesori, blogeri) se pot înscrie la cursuri la următoarele date de contact: maringherman2014@gmail.com, bucpress@hotmail.com, vitalie_cernauti@yahoo.com, +380680865524   

Numărul de locuri disponibile: 20

Programul atelierelor de media

Luni, 4 mai

15:30 – 17:50: Ateliere de dicție susținute de Carmen Ivanov,  Mihai Crăciun și  Alexandru Burlacu

Marți, 5 mai

15:30 – 17:50: Ateliere de dicție susținute de Carmen Ivanov,  Mihai Crăciun și  Alexandru Burlacu

Miercuri, 6 mai

15:30 – 17:50: Ateliere de dicție susținute de Carmen Ivanov,  Mihai Crăciun și  Alexandru Burlacu

Joi, 7 mai

15:30 – 17:50: Timp rezervat pentru recuperarea componentelor atelierelor datorate unor eventuale dificultăți tehnice.

Luni, 11 mai

15:30 – 17:50:

Prelegere introductivă de Marin Gherman: „Provocări pentru publicațiile de limba română în Ucraina”

Prelegere susținută de Marian Voicu: „Managementul conținutului editorial”

Marți, 12 mai

15:30 – 17:50: Prelegere susținută de Marian Voicu: „Trasarea direcțiilor editoriale”

Miercuri, 13 mai

15:30 – 17:50: Prelegere susținută de Marian Voicu: „Combaterea știrilor false”

Joi, 14 mai

15:30 – 17:50: Timp rezervat pentru recuperarea componentelor prelegerilor datorate unor eventuale dificultăți tehnice.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1030


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți