Scriitorul cernăuțean Mircea Lutic s-a stins din viață
Scriitorul român Mircea Lutic din nordul Bucovinei s-a stins din viață la Cernăuți. A fost o figură emblematică pentru cultura română, un scriitor, traducător, ziarist și eseist inegalabil, care a reprezentat năzuințele comunității românești din Țara Fagilor – un nume ce întruchipează însemnele unei tradiții autentice.
Născut la 29 mai 1939 în comuna Iordănești, județul Storojineț, într-o familie de țărani români bucovineni, a studiat în satul natal pentru a urma apoi Liceul Pedagogic din Cernăuți. După un an de prestație didactică (învățător în satul natal), urmează Facultatea de Istorie și Filologie a Universității din Cernăuți, devenind profesor (1964) la Școala Medie din Sărata Galbenă, raionul Hâncești (R.Moldova).
În perioada 1967-2003, va fi secretar general de redacție la „Zorile Bucovinei”, ulterior lucrând la „Concordia”, ziarul minorității naționale românești din Ucraina.
A debutat cu versuri (1962), dar s-a făcut cunoscut mai ales cu articole de critică literară, având și o bogată activitate publicistică.
A tradus foarte mult din literatura universală, îndeosebi din marii scriitori ruși (A. Pușkin,, M. Lermontov, F. Dostoievski, Turgheniev, Lev Tolstoi, A.P. Cehov, M. Șolohov, M. Sinclair, C. Amiredjibi, A. Muhtar, A. Upitis, F. Bevk ș.a.). Din literatura ucraineană a tradus apreciate romane scrise de O. Honciar, V. Zemleak, V. Kolodii, dar și proză pentru copii și adolescenți.
Membru al Uniunii Naționale a Scriitorilor din Ucraina (1978), al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1990) și al Uniunii Scriitorilor din România (1996). Laureat al unor importante premii naționale și internaționale. Laureat al premiului „Mihai Eminescu” al Academiei Române. Unul din fondatorii Societății pentru Cultura Românească «Mihai Eminescu» din Cernăuți (1989), vicepreședinte (1989-1991) și chiar președinte (1996-1997).
Poezia lui Mircea Lutic este una legată organic de tradiția în care s-a născut și pe care se simte dator a o evoca în versuri calde, nostalgice și elegiace, cu pitorescul specificității dar și cu un anumit fior al dăinuirii etnice în „dulcea Bucovină”, pridvor luminos al românității din care se vede departe peste Țara Moldovei de dincoace și dincolo de Prut.
Echipa Centrului Media BucPress transmite cele mai sincere condoleanțe familiei îndurerate. S-a îmbrăcat în doliu frumoasa Bucovină.
În subsolul acestui text un interviu – recital poetic cu Mircea Lutic, realizat de BucPress TV acum un an.
![]() |
![]() |
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP. |