Cultură
Redactor: Mirela Amarie
17 aprilie 2019

Ținutul Herța: Atelierul de lucru „Implementarea Clasificării Zecimale Universale în practica bibliotecilor” i-a întrunit pe bibliotecarii școlari la Biblioteca centrală raională „G. Asachi”

Ținutul Herța: Atelierul de lucru „Implementarea Clasificării Zecimale Universale în practica bibliotecilor” i-a întrunit pe bibliotecarii școlari la Biblioteca centrală raională „G. Asachi”

Odată cu apariţia bibliotecilor, datorită creşterii permanente a numărului de volume din diferite domenii ale gândirii umane, încă din cele mai vechi timpuri s-a simţit nevoia unei ordonări a cărţilor. Valoarea colecţiilor unei biblioteci este pusă în evidenţă când acestea sunt bine organizate, după norme şi criterii ştiinţifice, când biblioteca dispune de instrumente de evidenţă, instrumente de lucru şi de informare, de reflectare şi regăsire necesare pentru ca cititorul să afle şi să ajungă în timp util la informaţia dorită.

În 17 aprilie, la Biblioteca centrală raională „G.Asachi” din Ținutul Herța, a fost organizat un atelier de lucru pentru bibliotecile școlare în frunte cu Larisa Angheluș, metodistul cabinetului metodic al Secţiei raionale de învăţământ, tineret şi sport Herța, pe tema: „Implementarea Clasificării Zecimale Universale în practica bibliotecilor”. În cadrul evenimentului s-au discutat următoarele subiecte: „Istoria, starea actuală și perspectivele implementării Clasificării Zecimale Universale în Ucraina (CZU)”, „Cum poate fi organizată tranziția către (CZU)”, „Formarea competențelor și aplicarea tehnicilor de indexare a informațiilor conform tabelelor (CZU)”, „Activități de auto-educare în contextul controlului metodologiei de clasificare”.

Ce este Indicele de Clasificare Zecimală Universală?

Indicele CZU - Indicele de Clasificare Zecimală Universală este un cod numeric care este atribuit unui anumit document în rezultatul clasificării acestuia după o anumită schemă (Clasificarea Zecimală Universală). Indicele CZU este necesar pentru aranjarea şi regăsirea documentelor la raft, dar şi pentru regăsirea lor în catalogul sistematic al Bibliotecii.

Vă reamintim că decizia transferului bibliotecilor ucrainene la utilizarea Clasificării Zecimale Universale (CZU) în locul Clasificării bibliotecar – bibliografice (BBK) a fost luată de Cabinetul de Miniștri al Ucrainei, în cadrul reuniunii sale de la 22 martie 2017.

Mirela AMARIE pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 535

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți