Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
26 iunie 2020

Transcarpatia: În munții Rahăului a înflorit floarea de colț

Transcarpatia: În munții Rahăului a înflorit floarea de colț

Floarea de colț  a înflorit pe teritoriul pădurilor din Rahău (Rahiv).  Este o plantă rară pe cale de dispariție și o specie relictă valoroasă pentru știință.

Floarea este cunoscută sub mai multe nume: edelweiss, lingurița alpină și cosița  de mătase, iar în știință se numește Leontopodium alpinum. Cuvântul „edelweiss” din germană se traduce prin alb nobil, ceea ce indică faptul că floarea din Alpii germani este considerată nobilă.

Cuvântul „veveriță” descrie culoarea argintie a florii, iar numele huțul  „cosița  de mătase” indică pubescența densă a culorii sale, ceea ce conferă o frumusețe excepțională și protejează planta de temperaturile scăzute și de lumina intensă a soarelui, care sunt caracteristice pentru piscurile munților.

Denumirea științifică a florii se traduce din greacă ca laba leului, probabil, odată, ea amintea de laba regelui savanelor. Numele edelweiss sunt poetice în Franța, care se numește „steaua plaiurilor”, iar în Italia, unde este numită „floarea stâncilor”.

Edelweisel sau floarea de colț, cum îi zicem noi, românii, crește în zonele  subalpine și alpine ale munților Europei: Pirinei, Alpi, Balcani și Carpați. În Carpații ucraineni, veverița alpină poate fi găsită nu peste tot, ci doar în câteva lanțuri montane, în special în Svydovka (Munții Blyznytsia, Dragobrat, lângă Lacul Gereshaska), Muntenegru (Munții Ribs și Spitz), Maramureș (Nenețca) și Civcini. (Piatră mare). Floarea de colt  înflorește și în munții  Tien Shan și Himalaya.

Astăzi, floarea este înregistrată  în Cartea Roșie și este amenințată cu dispariția din cauza dezvoltării turismului în Carpați și a dorinței nejustificate a oamenilor de a lua această frumusețe cu ei. Problema este și diversitatea genetică scăzută a plantei, care afectează negativ supraviețuirea ei în condiții naturale

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 267

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți