Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
03 februarie 2022

Transcarpatia: Lecții online gratuite pentru etnicii români și maghiari

Transcarpatia: Lecții online gratuite pentru etnicii români și maghiari
03 februarie 2022

Transcarpatia: Lecții online gratuite pentru etnicii români și maghiari

Opt materii în limbile minorităților naționale sunt predate  de profesorii Universității Naționale din Ujgorod pentru abiturienții din Transcarpatia.

Este vorba de lecții de limba ucraineană, literatură, matematică, istoria Ucrainei, fizică, chimie, geografie și biologie. Astfel absolvenții școlilor  sunt pregătiți pentru evaluarea externă, a spus actualul director al Departamentului de Educație al Administrației Regionale de Stat, Maryana Marusynets.

Potrivit acesteia, cursurile au început pe 27 ianuarie și vor dura până în martie.

Profesorul de la Universitatea Națională Ujhorod, Ivan Haisak, care prezintă lecțiile de fizică online, spune că aproximativ 50 de absolvenți ai școlilor  din Transcarpatia se înscriu la cursuri. „Fiecare dintre module va avea o lecție separată, iar astăzi, ași spune,  voi trece prin concepte importante care trebuie cunoscute în lung și în lat”, a spus Ivan Haisak.

Olga, mama elevului de clasa a IX-a, spune că vrea ca fiul ei să se alăture canalului educațional gratuit EIT în viitor. „L-am auzit și pe fiul meu că există un astfel de proiect online și este foarte bine că l-au lansat, pentru că este un lucru inedit, pentru că copiii noștri au posibilitatea de a obține cunoștințe de calitate de la distanță, gratuit, iar profesorii au ocazia  să ajute, să sfătuiască, să ofere răspunsuri. Și eu, ca mamă, sunt foarte fericită pentru asta".

Lecția durează o oră. 150 de absolvenți se pot alătura în același timp. Lecțiile gratuite au fost introduse pentru transcarpatieni  din cauza nivelului  scăzut la  evaluarea externă. Regiunea ocupă locul 23 pe Ucraina.

„Colectivul didactic a abordat această problemă cu mare entuziasm și, de fapt, așa am rezolvat-o. Profesorii noștri inițiază activ aceste lecții și sunt bucuroși să lucreze cu elevii. De asemenea, lansăm un canal educațional pentru școlile în limbile  maghiară  şi  română, adică pentru școlile din  comunităţile naţionale. Cea mai mare atenţie astăzi este pe Teaciv  şi Solotvino, unde va funcţiona şi canalul nostru educaţional”, spune Maryana Marusynets.

Opt profesori predau lecții online  de două ori pe zi, de marți până vineri.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 339


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți