Cultură
Redactor: Svetlana Pantea
14 ianuarie 2020

Traseul Transfăgărăşan din România este inclus pe lista destinaţiilor de vizitat în 2020

Traseul Transfăgărăşan din România este inclus pe lista destinaţiilor de vizitat în 2020

Drumul Național,  supranumit Transfăgărășan , care leagă Muntenia cu Transilvania, străbătând  cei mai înalţi munţi din România, Munţii Făgăraş a fost inclus în topul celor 52 de destinaţii turistice în 2020, realizat de publicaţia New York Times.

„Alpii Transilvaniei”, locul pe care prințul Charles l-a numit „o comoară de neprețuit”, este promovat alături de destinații precum Bolivia, Washington, Paso Roble sau Sicilia. 

65% din pădurile seculare ale Europei se află în România, scrie jurnalistul Gabriel Leigh. “Pentru a experimenta o parte din sălbăticia reală nu este nevoie să mergeți până la capătul Pământulu, ci vizitați România. Aceste păduri adăpostesc urși, lupi și o floră surprinzătoare”.

Publicația New York Times propune o vizită în Parcul Național Domogled – Valea Cernei sau o drumeție în munții Făgăraș, lăudând Transfăgărășanul „o destinație în sine pentru pasionații de mașini”.

"Niciodată nu a existat un moment mai potrivit pentru a vedea și a celebra aceste păduri având în vedere că, în ciuda eforturilor conservatorilor, inclusiv ale prințului Charles, care le-a numit „o comoară naturală neprețuită”, pădurile din România sunt în pericol din cauza exploatărilor ilegale și a hoților de lemne". 

Turiștii care vin în număr mare ar putea avea un impact pozitiv, transmițând un mesaj împotriva defrișărilor masive.

Amintim că, Transfăgărășanul a fost construit între anii 1970-1974, la iniţiativa lui Nicolae Ceauşescu. În 1974, o dată cu inaugurarea oficială a drumului, s-au ridicat și inaugurat două monumente închinate militarilor care au contribuit inclusiv cu viața lor la construirea Transfăgărășanului. În urma vandalizărilor și neglijenței, monumentele inițiale s-au deteriorat masiv, așa că în septembrie 2009, la aniversarea a 35 de ani de inaugurarea șoselei și a 150 de ani de la înființarea armei geniu, acestea au fost restaurate integral de militarii Batalionului 136 Geniu "Apulum". Astfel, pe versantul nordic, la cota 1200, se înalță "Poarta Geniștilor", un colț de stâncă străpuns de drum, purtând o placă pe care stă înscris: "Înfruntând greutăți deosebite, trupele de geniu ale Armatei României au deschis drumul Transfăgărășan, străpungând această zonă în martie 1971. În amintirea evenimentului, bravii geniști, care s-au dovedit mai tari decât stânca, au denumit acest loc POARTA GENIȘTILOR".

Urcând încă câțiva kilometri, la cota 1600 se găsește "Poarta Întâlnirii", un monument pe a cărui placă stă înscris: "În această zonă s-au întâlnit în ziua de 16 august 1971 două subunități de geniu care lucrau la deschiderea drumului Transfăgărășan din sensuri opuse. În amintirea evenimentului, bravii geniști au denumit acest loc POARTA ÎNTÂLNIRII".

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 253

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți