Cultură
Redactor: Marin Gherman
12 mai 2020

Un pas important pentru restaurarea mormintelor românilor remarcabili din Cernăuți

Un pas important pentru restaurarea mormintelor românilor remarcabili din Cernăuți

Societatea ,,Golgota” a românilor din Ucraina, cu sediul în orașul Cernăuți, anunță încheierea primei etape, de expertiză și documentare, a restaurării mormintelor oamenilor de cultură, medicilor, savanților și oamenilor politici români din cimitirul vechi al capitalei Bucovinei istorice.

Dosarul, care include expertiza și descrierea lucrărilor necesare, a fost finalizat. Costul acestor lucrări de expertiză este de 33 mii 583 grivne (1270 $ SUA), sumă  donată de Laurențiu Dragomir de la App Protecţia Patrimoniului din București, căruia Societatea „Golgota” îi aduce mulțumiri.  

Așadar, au fost efectuate lucrări de expertiză a 16 morminte. Urmează restaurarea propriu-zisă a mormintelor din cimitirul vechi de la Cernăuți.

Vasile Rauț, președintele Societății „Golgota” a declarat pentru Agenția BucPress și Radio Cernăuți că asociația pe care o conduce a obținut aprobările necesare de la primăria orașului Cernăuți, urmând unele aprobări ale Comisiei Patrimoniului Istoric și altor entități specializate.

El a precizat că au fost alese, în prima etapă a restaurării 16 morminte, unde își dorm somnul de veci personalități ca Aron Pumnul, Zaharia Voronca, Isidor Bodea, Eugen Maximovici, Constantin Țurcanu,  Dionisie Bejan, George Tofan, Dimitrie Onciul, Ion Gh. Sbiera (cripta familiei) ș.a.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 962


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți