Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
17 mai 2020

Una dintre cele mai vechi biserici din Ucraina se află într-un sat românesc din Transcarpatia

Una dintre cele mai vechi biserici din Ucraina se află într-un sat românesc din Transcarpatia

Biserica de lemn cu hramul  Sfântului Nicolae este un monument al arhitecturii populare ce se află  în raionul Rahău (Rahiv), regiunea Transcarpatia.

Potrivit comunității Facebook «Brandul Turistic Transcarpatic», una dintre cele mai vechi biserici din Ucraina se află în satul românesc Apșa de Mijloc.

Biserica de lemn a fost construită în 1428 (după alte surse, la sfârșitul secolului al XVI-lea) și aparține celor mai vechi biserici transcarpatice din grupul bisericilor de lemn, construite pe malurile râului de frontieră Tisa.

Biserica este din lemn, în trei părți, cu naos și pronaos la fel de larg, cu un altar fațetat cu cinci pereți a fost construită din grinzi de stejar. Turnul  înalt acoperit e  tipic multor biserici maramureșene.

Acoperișul sfântului locaș este din  șindrilă. Pe pereții sudici și nordici s-au păstrat ferestre înguste în formă de săgeți gotice. O caracteristică interesantă este ușa este pe fațada de sud.

Interiorul prezintă un iconostas sculptat aurit din secolul al XVIII-lea și picturi murale, care sunt lucrări marcante ale picturii populare din secolul XVII.

Lăcașul sfânt necesită  reparații, iar iconostasul – restaurare urgentă, astfel riscăm să pierdem o comoară autentică a românilor din dreapta Tisei, o mărturie a perpetuării  românilor print timp.

Agenți BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1195


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți