Cultură
Redactor: Marin Gherman
24 septembrie 2021

Vasile Bogrea, „cel mai învățat dintre români”, omagiat la Târnauca, Ținutul Herța

Vasile Bogrea, „cel mai învățat dintre români”, omagiat la Târnauca, Ținutul Herța
24 septembrie 2021

Vasile Bogrea, „cel mai învățat dintre români”, omagiat la Târnauca, Ținutul Herța

La Liceul din Târnauca, regiunea Cernăuți, a fost omagiat cărturarul român Vasile Bogrea, care, după cum spunea Nicolae Iorga, era „cel mai învățat dintre români”, notează Agenția de știri BucPress din Cernăuți.

De la nașterea lui Bogrea au trecut 140 de ani, fiind un prilej de organizare a unui eveniment cultural cu participare internațională.

Născut pe 26 septembrie / 8 octombrie 1881 în Târnauca, Județul Dorohoi (interbelic), azi în Ucraina, Vasile Bogrea a urmat Liceul „Anastasie Bașotă” din Pomârla (1888 - 1902), apoi Facultatea de Litere și Facultatea de Drept din Iași (1902 - 1906). A audiat cursuri de filologie clasică la Berlin (1910 - 1913). Profesor de limbile greacă și latină la Liceul din Piatra Neamț (1906-1910). Profesor la Liceul Internat din Iași (1913-1919). Profesor la Catedra de Limbi Clasice a Facultății de Litere și Filosofie a Universității din Cluj (începând din anul 1920). Împreună cu Sextil Pușcariu, a pus bazele Muzeului Limbii Române (1919) și a Societății Etnografice din Cluj (1923), devenind unul dintre colaboratorii activi ai acestora.

A scris aproape 300 de studii și articole referitoare la istoria limbii, lexicologie, etimologie, toponimie și antroponimie. Umanist de o vastă erudiție, a avut o pregătire temeinică și o vocație certă pentru filologia clasică. A fost, de asemenea, poet și traducător. Ca și istoric literar, a abordat istoria mai degrabă din perspectiva literaturilor clasice și a cercetărilor cărților populare, punând accentul și pe studiul folclorului și al literaturi românești vechi. A considerat că știința și învățământul sunt într-o strânsă legătură cu istoria, cultura și existența națională. Membru corespondent (din 1920) al Academiei Române.

La Târnauca despre Vasile Bogrea au vorbit cadrele didactice, reprezentanții primăriei comunei, oaspeți din România, în special Vasile Adascăliței, președintele Asociației „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța” din Dorohoi, fețe bisericești. Elevi și tineri, alături de dascălii lor din liceul din Târnauca au adus un pios omagiu târnăuceanului Vasile Bogrea.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Foto - Valică Barbazan


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 595


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți