Cultură
Redactor: Marin Gherman
10 iunie 2019

Victimele deportărilor staliniste, comemorate la Costiceni, regiunea Cernăuți (VIDEO)

Victimele deportărilor staliniste, comemorate la Costiceni, regiunea Cernăuți (VIDEO)

În data de 9 iunie la Costiceni, regiunea Cernăuți, au fost comemorate victimele deportărilor staliniste. Activitățile comemorative au fost inițiate de Societatea „Golgota” a românilor din Ucraina – notează Agenția BucPress.

Publicăm în continuare o relatare despre acest eveniment, semnat de Vasile Rauț, vice-președintele Societății „Golgota”.

Satul Costiceni, raionul Noua Suliță... Un sat cu oameni frumoși și gospodari, oameni iubitori de limbă, tradiții și credința ortodoxă. Oameni care nu uită de acel an tragic 1941, când nordul Bucovinei, Ținutul Herței, nordul Basarabiei era în lacrimi și strigăte de jale și durere a miilor de români, ridicați în toiul nopții - bătrâni, femei și copii! Fără hrană, fără apă, fără leacuri și cele necesare au fost urcați în vagoane pentru vite și duși în pădurile Siberiei, stepele Kazahsatanului și Carelia Finlandeză. Puțini s-au întors! Puțini au supraviețuit!

Pentru a pomeni acele suflete nevinovate, care au rămas pe vecie în pământ străin, dar și pentru cei ce s-au întors, dar acum sunt plecați dintre noi, oamenii de bună credință din Costiceni, martori oculari și rude a celor deportați cu susținerea Bisericii ,,Sf. Ierarh Nicolae”, din Costiceni, preot paroh preacucernicul Aurel Pițul, a fost oficiat o slujbă Bisericească și un Parastas în memoria Martirilor Neamului... Lacrimi amare au curs pe obrajii martorilor oculari, a rudelor chinuiților de foame, frig și boli pe meleaguri străine! Apoi, în curtea bisericii a fost depusă o coroană la Sfânta Cruce din partea Societății ,,Golgota”, a românilor din Ucraina (inițiatoarea acestor manifestări), președinte Octavian Bivolaru, au fost rostite cuvinte de mulțumire sătenilor din Costiceni pentru organizare și implicare. Am propus ridicarea unui monument la Costiceni în memoria tuturor jertfelor regimului totalitar sovietic... Apoi, după o masă de pomenire în tradițiile Neamului nostru, primarul d-nul Vladimir Lupoi ne-a condus la Muzeul satului Costiceni din incinta Școlii Generale din sat! O mini-excursie, făcută de profesorul de istorie Vadim Captari ne-a încântat prin numeroasele și diversele exponate.


Manifestarea a continuat la biblioteca satului, unde mai detailat s-a vorbit despre acele crime ale regimului sovietic, au fost interpretate cântece de jale de către copii din frumosul și talentatul sat, Patria lui Toadere Captari, Ion Vatamanu ș.a. Societatea ,,Golgota” mulțumește din suflet tuturor organizatorilor, în deosebi d-nului Sergiu Bărbuță, Eduard Ogranovici, primarului Vladimir Lupoi, preotului Aurel Pițul și inimoșilor săteni din acest pitoresc sat pentru ceea ce fac și sperăm că vor face în viitor! Mulțumiri participanților, membrilor Comitetului de Coordonare al Societății, ziarului ,,Zorile Bucovinei” și celor ce s-au alăturat chemării noastre...

„Tu o frunză, / Eu o frunză. / Două frunze / Împreună, // Când s-adună, / Știi ce fac? / Un copac” - sunt cuvintele lui Ion Vatamanu din Costiceni! Haideți să nu fim frunze răzlețite în bătaia vântului, ci să fim un Copac Mândru și veșnic verde, doar vorbim o limbă, avem aceleași tradiții și o credință ! Golgota Neamului...”.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video
Video - Valea Prutului, Vancicăuți Vancicăuți Foto - V.Rauț

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 823

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți