Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
22 noiembrie 2021

Zi de mare sărbătoare la Slatina, cea mai mare comună românească din Ucraina

Zi de mare sărbătoare la Slatina, cea mai mare comună românească din Ucraina
22 noiembrie 2021

Zi de mare sărbătoare la Slatina, cea mai mare comună românească din Ucraina

La 21 noiembrie a.c. românii din Transcarpatia  s-au adunat  la vechea biserică din Slatina pentru a sărbători hramul lăcașului sfânt ce poartă  numele   elor doi arhangheli cinstiți cu multă pietate mai ales în Maramureș -  Sfinții Mihail și Gavril.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Marc, Arhiepiscop al Hustului și Vinogradivului, împreună cu Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și  Sătmarului, fiind  înconjurați de un impresionant sobor de preoți și diaconi, atât din dreapta, cât și din stânga Tisei.

Evenimentul a avut o încărcătură emoțională deosebită. În cadrul slujbei arhierești a fost hirotonit  în cea de a doua treaptă a ierarhiei bisericești, cea de preot diaconul Ciprian Bilețchi. Am fost martorii continuității în preoție a familiei Bilețchi. Deschizătorului de drum, vrednicul de pomenire Gheorghe Bilețchi, descendent din Bucovina și trimis în misiune la românii din Transcarpatia, Maramureșul istoric  i-au urmat fiul Ștefan, nepotul Dorin și, acum, strănepotul Ciprian. Este un exemplu de păstrare a credinței, limbii și a culturii strămoșești.

La finalul Liturghiei arhierești, Preasfințitul Părinte Iustin, Întâistătătorul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a conferit Ordinul “Crucea Iustinian”, pentru  clerici Înalt preasfințitului Marc, Arhiepiscopul Hustului și Vinogradivului și Ordinul “Crucea Iustinian” pentru  merite deosebite  în slujirea  comunității  de români din Maramureșul istoric,  preasfinția Sa   este pe drept cuvânt  o personalitate notorie în ierarhia bisericească din Ucraina  și   denotă  un respect deosebit pentru românii transcarpatieni, fiind  alături de ei  la serviciile divine.

Ordinul “Crucea Iustinian”, pentru  mireni  și Ordinul “Crucea Iustinian” domnului Grațian-Florin Pârvu, consulul României la Solotvino ”în semn de îaltă apreciere și aleasă prețuire în contextul anului omagial al pastorației românilor din afara României”.

După săvârșirea slujbei arhierești, Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului ne-a bucurat prin vizita efectuată la Consulatul României la Solotvino.

Cu acest prilej, Preasfințitul Iustin i-a dăruit domnului consul Grațian Florin Pârvu câteva dintre noutățile editoriale ale Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, anume „Codicele de la Ieud” - cea mai veche carte religioasă românească, care datează din anul 1364, prezentată recent în cadrul sesiunilor conferințelor preoțești de toamnă, precum și albumul „Iustin, Episcopul Tinerilor - 60”.

Elvira CHILARU, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu


 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 780


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți