Cultură
21 mai 2020

Ziua cămășii brodate la școala românească din Cupca, nordul Bucovinei

Ziua cămășii brodate la școala românească din Cupca, nordul Bucovinei

Anual frumoasa sărbătoare a Cămășii cusute este marcată  în Ucraina în cea de a treia joi a lunii mai. Românii din regiunea Cernăuți participă la această sărbătoare, demonstrând portul popular românesc.

De obicei, potrivit profesorului Eleonora Schipor de la CIE Cupca, aproape toți profesorii și elevii vin în această zi la școală îmbrăcați în cămăși naționale, fie  în stil ucrainean, fie în stil românesc. Portul popular al oricărui popor este frumos și apreciat în felul său.

 „Și e bine că avem o zi atât a iei românești, cât și a cămășii cusute în general.

De obicei la CIE Cupca facem poze atât prin clase, vizităm muzeul istoric aflat tot în incinta școlii, unde avem câteva costume naționale din diferite perioade, atât femeiești cât și bărbătești, dar și alte cusături în stil popular, răsfoim albumuri cu fotografii și admirăm expoziția de fotografii a cupcenilor din diferite perioade făcute în costume populare. Pe rețelele de socializare, la lecțiile de ucrainologie, literatură, în muzeul școlii, la bibliotecă se vorbește în această zi despre rolul și importanța cămășii cusute, a portului popular păstrat de-a lungul timpului.

Dacă în anii precedenți pentru toți era o sărbătoare deosebită, anul acesta o vom marca la distanță. Fie că vom răsfoi amintirile prin fotografii, pe rețelele de socializare, fie că pur și simplu vom îmbrăca o cămașă cusută și ne vom face o poză spre amintire.

Sperăm că vor veni timpuri mai bune și iarăși ne vom putea bucura cu toții împreună de această frumoasă sărbătoare a cămășii cusute”, menționează Eleonora Schipor.

Precizăm că în fiecare an,  în data de 24 iunie românii din toate colțurile lumii sărbătoresc Ziua Universală a Iei.  La 21 ianuarie 2013, comunitatea online "La Blouse Roumaine" fondată de Andreea Tănăsescu a propus ca data de 24 iunie să devină o zi dedicată iei. În acelaşi an, odată cu sărbătoarea de Sânziene, "La Blouse Roumaine" a organizat prima Zi Universală a Iei, care a devenit în timp un eveniment global, sărbătorit în peste 50 de ţări.

În 2015, primarul capitalei americane Washington D.C., Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept Ziua Universală a Iei în acest oraş, în urma eforturilor comune ale Ambasadei României la Washington şi ale comunităţii româneşti din capitala americană.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 472
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți