Ziua cooperării europene, celebrată la Cernăuți
La Cernăuți a fost celebrată Ziua cooperării europene. Cu acest prilej, în inima Bucovinei istorice, a avut loc o conferință de presă unde au fost prezentate rezultatele proiectelor realizate în regiune în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina, finanțat de Uniunea Europeană, informează Agenția de știri BucPress din Cernăuți.
În anul curent, Ziua cooperării europene este celebrată în cadrul a 9 evenimente diferite, desfășurate în România (Suceava, Botoșani, Tulcea, Baia Mare și Satu Mare) și Ucraina (Cernăuți, Ivano-Frankivsk, Ujgorod și Ismail).
Cernăuțenii au aflat în cadrul acestui eveniment că bugetul programului România – Ucraina este de 60 milioane de euro, fiind implicate 86 de organizații și instituții de stat din Ucraina, 95 de organizați și instituții de stat din România în cadrul a 62 de proiecte implementate pentru 8 milioane de locuitori din spațiul transfrontalier.
Cezar Grozavu, director executiv, Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava, a prezentat prioritățile programului și a analizat activitățile realizate în cadrul proiectelor implementate.
Programul România – Ucraina are ca scop să creeze parteneriate între asociații și instituții din ambele state pentru a aduce beneficii locuitorilor din zona transfrontalieră, fapt menționat de primul vice-președinte al Consiliului Regional Cernăuți, Myhailo Pavliuk, prezent la eveniment.
Irina Loredana Stănculescu, consul general al României la Cernăuți, a declarat că Ziua cooperării europene este foarte importantă pentru ambele state în contextul realizării unor proiecte importante în zonele de frontieră.
Printre numeroasele proiecte realizate în regiunea Cernăuți și județul Suceava se numără și proiectul „Cooperarea transfrontalieră a serviciilor de pompieri și salvare”, prezentat în cadrul conferinței de către Maria Nicorici, primarul comunei Noua Suliță. Sunt și alte proiecte importante din cele 62: în domeniul sănătății, infrastructurii, educației, culturii ș.a.
Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Ucraina şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale Uniunii Europene.
Televiziunea BucPress TV Cernăuți va difuza un reportaj de la acest eveniment, care poate fi vizionat în cadrul emisiunii „Accente cernăuțene”, 24 septembrie 2021, ora 21:00.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
![]() |
![]() |
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP. |