Cultură
14 ianuarie 2022

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită de Academia Română

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită de  Academia Română
14 ianuarie 2022

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită de Academia Română

Academia Română sărbătorește Ziua culturii române (ajunsă la cea de a XII-a ediție), în ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu printr-o serie de  manifestări.

La 14 ianuarie 2022, în Aula Academiei Române se celebrează acest eveniment care se va desfășura în format hibrid. Evenimentul va fi deschis de către președintele Academiei Ion-Aurel Pop. Vor rosti alocuțiuni acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de arte, arhitectură și audiovizual; Eugen Simion, președintele Secției de literatură și filologie a Academiei Române și acad. Gheorghe Păun, membru al Secției de știință și tehnologia informației.

Ziua Culturii Naționale, celebrată în fiecare an la data aniversării poetului Mihai Eminescu, este o sărbătoare cu statut național, inițiată de Academia Română în anul 2010, având drept scop promovarea valorilor culturii naționale în toate comunitățile locuite de români.

În aceste zile Biblioteca Academiei Române organizează în perioada 13-23 ianuarie 2022 expoziția de carte dedicată traducerilor în limbi străine a poeziei lui Mihai Eminescu.

Amintim că primele traduceri în limba germană au fost realizate de Mikte Kremnitz, prima traducătoare a poemului eminescian Luceafărul și încă a 19 poezii. Au fost publicate în „Rumanische Dichtungen” din 1881. În următoarele ediții s-au mai adăugat încă 13. Prima traducere în limba italiană vede lumina tiparului în 1887 la Veneția, traducător Mark'Antonio Canini, iar în 1890 este tradus în limba franceză basmul Făt Frumos din lacrimă. Pe parcursul a 140 de ani de la primele încercări literare ale poetului, opera lui a fost tradusă în peste 50 de limbi.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 370


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți