Cultură
Redactor: Marin Gherman
18 mai 2020

Ziua Internațională a Muzeelor – Muzeul de Istorie din satul românesc Cupca, regiunea Cernăuți

Ziua Internațională a Muzeelor – Muzeul de Istorie din satul românesc Cupca, regiunea Cernăuți

Cu câțiva ani  în urmă în incinta Complexului Instructiv-educativ din Cupca, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți, a fost deschis un muzeu de istorie care găzduiește zeci de exponate.

O descriere a acestui proiect muzeal – în corespondența semnată de directoarea acestui muzeu – prof. Eleonora Schipor:

„În prima cameră avem documente, cărți, ziare, standuri, fotografii, albume etc. În micul culuar se află mai multe mese încărcate cu mape, care conțin zeci de materiale dedicate fie personalităților ținutului natal, evenimentelor deosebite, datelor importante, sărbătorilor religioase, laice... În cea de-a doua cameră, numită etnografică, avem adunate obiecte de uz casnic, unelte de muncă din vechime, costume naționale, tablouri, cusături, veselă, icoane, ceasuri vechi și multe altele.

Chiar de la bun început am inițiat și un cerc al tinerilor muzeografi. Sunt elevi ai claselor mijlocii și mari care ne ajută în permanență la amenajarea, restaurarea unor obiecte vechi, la menținerea ordinii, curățeniei...

În permanență adunăm materiale legate de istoria satului Cupca, a învățământului, culturii. Mult mi-a ajutat fosta lucrătoare a școlii Maria Schipor care a cadonat obiecte vechi, icoane, flori artificiale. Uneori adună chiar și de prin sat obiecte vechi pentru muzeul nostru. Meșterița populară Felicia Ungurean a donat câteva tablouri pictate pe sticlă, îndeletnicire mai rar întâlnită acum. De asemenea,  mai multe lucruri ce prezintă valoare pentru  muzeu ne cadonează în permanență și profesoara de limba maternă de la CIE Cupca doamna Lucica Dușceac.

Aș vrea să le mulțumesc doamnelor care și până la deschiderea oficială a muzeului nostru au adunat obiecte, au muncit ca să fie păstrate. Marilena Zâgrea, Elena Sidac, Mihaela Ungurean, toate – foste sau actuale profesoare de la CIE Cupca – la vremea lor și-au adus contribuția ca azi în acest frumos sat bucovinean să existe un muzeu deosebit.

De la deschiderea lui până în prezent, muzeul a fost vizitat de multă lume. Atunci când avem un seminar, întâlniri cu oameni interesanți, competiții sportive, adunări de părinți sau alte măsuri, neapărat îi invităm să viziteze și muzeul nostru.

Atunci când am pregătit documentele necesare pentru deschiderea muzeului am fost ajutată de doamna Olga Șevcenco, metodistă-muzeograf în raionul Hliboca, de doamna Angela Jijian fosta directoare a muzeului etnografic raional. Consultațiile necesare, ajutor metodic am primit și pimesc de la experții muzeului ținutului natal din Cernăuți. Le sunt recunoscătoare și le mulțumesc frumos”.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 464


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți