Cultură
22 februarie 2022

Ziua limbii materne, celebrată la liceul din Cupca, regiunea Cernăuți

Ziua limbii materne, celebrată la liceul din Cupca, regiunea Cernăuți
22 februarie 2022

Ziua limbii materne, celebrată la liceul din Cupca, regiunea Cernăuți

În fiecare an ziua limbii materne are o semnificație deosebită la liceul din Cupca din nordul Bucovinei.

Elevii claselor mici pregătesc desene pe tema limbii materne. Elevii claselor mijlocii sub conducerea profesorilor de limbă maternă pregătesc o serie de poezii, citesc proză, cântece, gazete de perete, dialoguri literare etc. Elevii claselor mari pregătesc referate și comunicări.

La măsura respectivă predomină tema limbii materne, a clasicilor literaturii române și universale. De obicei avem poezii de și despre Eminescu, pe care îl comemorăm în luna ianuarie. Nu uităm nicicând de poetul limbii și al mamei Grigore Vieru.  Îl pomenim și pe marele povestitor Ion Сreangă, care la începutul lui martie are ziua de naștere. Vorbim și despre alte personalități ale literaturii și culturii naționale și universale.

Deoarece studiem și limba ucraineană, profesoarele de limba ucraineană pregătesc și ele cu elevii recitaluri poetice despre Taras Șevcenko pe care îl sărbătorim în prima decadă a lunii martie în fiecare an. Nu uităm nici de scriitorii locali, or ținutul nostru bucovinean de-a lungul veacurilor a avut și are talente în toate domeniile. Elevii citesc versuri  în ambele limbi ale poeților locali: români și ucraineni.

Sincere mulțumiri aducem profesoarelor de limbă maternă pentru munca depusă, diriginților de clasă, elevilor și părinților lor care au grijă de vestimentație și buna pregătire.

A vorbi corect limba maternă, dar și limba de stat, limbile străine, de circulație internațională este un lucru important. Toate limbile sunt frumoase și necesare, dar limbile trebuie să pornească de la limba mamei, de la graiul matern, limba română

Eleonora SCHIPOR, pedagog-organizatoare la liceul din Cupca

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 384


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți