Economie
Redactor: Elvira Chilaru
09 octombrie 2020

2020 – cel mai prost an pentru vinificație în Transcarpatia

2020 – cel mai prost an pentru vinificație în  Transcarpatia

Vinificatorii transcarpatieni  spun că 2020 este, probabil,cel mai prost an pentru viticultură și vinificație. Nici condițiile meteorologice, nici alți factori nu au contribuit  la  rezultate pozitive în această ramură a economiei.

Au fost anulate multe  festivaluri  din cauza carantinei, astfel majoritatea vinificatorilor privați n-au putut să-și realizeze produsele. Au suferit și întreprinderile mari. La crama Chateau Chizay (Beregovo) sunt de părere că sezonul din acest an pentru vinificatori este unul dintre cele mai grave din ultimele decenii. De vină sunt  înghețurile severe târzii, care au lovit în aprilie în timpul dezvoltării viței de vie. Iar vara vița de vie a fost afectată de frig și umiditate. Recolta record de struguri în Transcarpatia a fost în 2018, în cantitate și calitate.

Micii antreprenori vorbesc și despre eșecul recoltei din acest an. În special, în cramele familiei Urst din satul Bene, raionul Beregovo. Se planifică obținerea a doar 30 de mii de litri de vin, deși în anii anteriori a fost posibil să se producă până la 50 de mii de litri. Vinificatorii din Ujgorod și Mucacevo  spun  că au pierdut până la o treime din recolta lor în unele podgorii.

Vecinii noștri au suferit nu mai puțin. Mai întâi  din cauza secetei, iar acum din cauza vremii ploioase. De exemplu, din cauza ploilor, până la 30% din strugurii de masă din R.Moldova rămân încă necolectate. Suprafața lor totală este de aproximativ 13 mii de hectare. Având în vedere continuarea probabilă a precipitațiilor, campania de recoltare a strugurilor va dura probabil cel puțin până la jumătatea lunii octombrie.

Potrivit observațiilor fermierilor, din cauza secetei din majoritatea podgoriilor din acest an, comparativ cu nivelul de anul trecut, producțiile au scăzut cu 25-40% (în 2019 s-au recoltat aproximativ 100 de mii de tone).

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 504


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți