Economie
Redactor: Mirela Amarie
22 noiembrie 2019

2020: Cercetătorii ucraineni vor primi o navă-spărgător de gheaţă pentru explorarea Antarcticii

2020: Cercetătorii  ucraineni vor primi o navă-spărgător de gheaţă pentru explorarea Antarcticii

Guvernul Ucrainei a alocat fonduri pentru achiziționarea unei nave de cercetare antarctice.

Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe de miercuri, 20 noiembrie, potrivit serviciului de presă al Ministerului Educației și Științei.

„Achiziția ne va permite să fim mai independenți în explorarea oceanelor, care este acum una dintre prioritățile științei mondiale în condiții de egalitate cu explorarea spațială. Acestea sunt noi oportunități pentru oamenii de știință din anul viitor. Este, de asemenea, o oportunitate de a construi planuri strategice mai îndrăznețe de cercetare în Antarctica și Arctica. Acum se pregătește pregătirea programului de cercetare polară din Ucraina pentru 2021-2030, unde avem în vedere deja disponibilitatea navei noastre proprii ”, a declarat ministrul Educației și Științei, Anna Novosad.

Pentru  achiziționarea navei au fost alocate până la 252 milioane UAH. Acordul privind achiziția navei este așteptat să fie încheiat până la sfârșitul anului 2019, iar până în 2020 va fi primul care va intra în ocean sub steagul ucrainean.

Șeful Centrului Național de Științe Antarctice al Ministerului Educației și Științei, Yevgeny Dikyy, a explicat că, de la sfârșitul secolului al XX-lea, Ucraina nu are nave din clasa necesară pentru a permite explorarea în oceane și pentru a sprijini cercetarea antarctică din stația „Academic Vernadsky”.

„Pentru serviciul stației noastre, navigăm în fiecare an navele străine, iar cercetările marine nu s-au efectuat de mult timp, doar anul trecut au început să facă ceva la bordul navelor de pescuit, care, desigur, nu sunt„ laboratoare plutitoare ”cu drepturi depline. Cumpărarea propriei nave și reluarea călătoriilor științifice îmbunătățesc considerabil capacitățile noastre științifice. De asemenea, vom putea forma consorții logistice cu țările care au propriile stații polare, dar nu au propria flotă ”, a adăugat Yevgeny Dikyy.

Potrivit Șefului Centrului Național de Științe Antarctice al Ministerului Educației și Științei, reluarea cercetărilor este relevantă și din punct de vedere politic și economic. Ucraina are angajamente internaționale de a explora Oceanul de Sud și  există o ambarcațiune de pescuit de succes.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 249

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți