Economie
Redactor: Elvira Chilaru
11 august 2021

A fost elaborat pașaportul ecologic al regiunii Transcarpatia

A fost elaborat pașaportul ecologic al regiunii Transcarpatia
11 august 2021

A fost elaborat pașaportul ecologic al regiunii Transcarpatia

Potrivit primului șef adjunct al administrației regionale de stat, Myroslav Bilețki, pașaportul este format pe baza datelor ecologiștilor, silvicultorilor, lucrătorilor în domeniul gospodăririi apelor.

„Pașaportul va fi elaborat pe baza datelor furnuizate în  raportul regional, unde starea mediului va fi studiată minuțios pe domenii și fiecare problemă va fi clar conturată. Raportul va fi elaborat până la sfârșitul lunii august. Una dintre secțiunile de cercetare aprofundată se numește „Cele mai importante probleme de mediu din regiune”. Ani la rând se discută despre aceste probleme, dar  soluționarea lor depinde nu numai de pașii decisivi ai guvernului, ci și de fiecare dintre noi ", a comentat primul șef adjunct al regiunii.

Astfel, pentru a rezolva problema stocării ecologice în condiții de siguranță a produselor chimice fitosanitare necunoscute, inutilizabile și interzise pentru utilizare (HZZR) și a utilizării lor ulterioare, avem nevoie de ajutorul Ministerului Mediului. Este important ca Transcarpatia să fie inclusă  în Planul național de gestionare a deșeurilor pentru a elimina din 225 de tone de sol contaminat cu pesticide din satul Rokosovo, raionul Hust, și 41 de containere din beton armat din 8 localități  ale raionul Mukacevo, în care erau depozitate produse chimice pentru protecția plantelor. În același timp, problemele legate de activitatea întreprinderii de stat Mina de sare din Solotvino/Slatina și SRL Zakarpatpolimetali  rămân nerezolvate. Una dintre cele mai serioase probleme ale regiunii este sistemul insuficient stabilit și infrastructura de colectare și sortare a deșeurilor solide. Dacă nu va fi verificată, va avea consecințe imprevizibile asupra mediului pe termen lung. Potrivit registrului, la începutul acestui an, în regiunea Transcarpatia  au fost înregistrate 59 de locuri certificate de stocare  a deșeurilor menajere.

Potrivit lui Myroslav Bilețki, aproape toate aceste instalații funcționează fără o justificare adecvată a proiectului, concluziile analizei de mediu de stat nu îndeplinesc cerințele sanitare și de mediu. Cei mai mulți dintre ei și-au epuizat capacitatea, cu 80-85%, iar durata de existență  a depozitelor de deșeuri din Vinogradiv a expirat. "Pentru a profita la maximum de materii prime valoroase, facem tot posibilul pentru a atrage investitori pentru construcția de instalații de procesare a deșeurilor din regiune", a spus Myroslav Bilețki.

Experții văd o modalitate radicală de a rezolva problema reciclării deșeurilor. „Transcarpatia este o regiune cu teren montan, deficit de teren, suprafețe întinse de păduri - toate acestea creează unele dificultăți în abordarea acestor probleme. Dar trebuie să căutăm căi, să căutăm locuri și, cel mai important, să fim conștienți de faptul că, fără construirea fabricilor de procesare a deșeurrilor ne vom îneca în propriul nostru gunoi. Fără un tratament conștient al produselor vieții noastre, ne vom apropia de catastrofa ecologică din casa noastră”, a rezumat primul șef adjunct al administrației regionale de stat.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 281


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți