Economie
Redactor: Mirela Amarie
02 iulie 2021

A intrat în vigoare legea reformei funciare: Ce se va schimba pentru locuitorii regiunii Cernăuți?

A intrat în vigoare legea reformei funciare: Ce se va schimba pentru locuitorii regiunii Cernăuți?
02 iulie 2021

A intrat în vigoare legea reformei funciare: Ce se va schimba pentru locuitorii regiunii Cernăuți?

De ieri, 1 iulie, în Ucraina piața funciară și-a început funcționarea, iar de acum înainte, ucrainenii sunt liberi să cumpere și să vândă terenuri agricole. Comunele vor putea asigura un control și o gestionare mai bună a terenurilor, iar veniturile bugetelor locale vor îmbunătăți bunăstarea orașelor și satelor. Cu toate acestea, după mulți ani de guvernare centralizată haotică, oamenii au multe întrebări și chiar îngrijorări cu privire la reforma agrară. Cele mai populare și mai importante întrebări care apar în comune cu privire la legislația funciară au un răspuns din partea experților funciari, avocaților și specialiștilor din cadrul Geocadastrelor de stat.

Ce teren agricol poate fi vândut de la 1 iulie 2021?

Conform Legii Ucrainei „Cu privire la modificările aduse anumitor acte legislative ale Ucrainei privind condițiile de circulație a terenurilor agricole” din 31 martie 2020, de la 1 iulie, numai terenurile agricole de proprietate privată pot fi vândute. Cu toate acestea, pot cumpăra pământ cetățenii care: au dreptul de folosință permanentă, dreptul de posesie moștenită pe tot parcursul vieții sau de închiriere (dacă o astfel de închiriere a apărut prin reînregistrarea dreptului de folosință permanentă înainte de 2010), din proprietatea de stat sau comunală, dacă astfel de terenuri erau oferite lor pentru agricultură.

Cum se schimbă scopul terenului din afara localității?

Schimbarea scopului terenurilor din afara localităților va avea loc fie prin elaborarea documentației de gestionare a terenurilor, fie într-o manieră simplificată, atunci când voința unei persoane este suficientă, dacă a fost elaborat și aprobat un plan cuprinzător de dezvoltare a spațiului comunitar. Scopul poate fi schimbat numai în cadrul tipurilor permise de utilizare a terenului, stabilite printr-un plan cuprinzător de dezvoltare spațială a comunei.

Firmele private oferă programe plătite pentru contabilitatea și controlul terenurilor. De ce nu există un astfel de proiect gratuit?

Conform Legii adoptate „Cu privire la modificările aduse anumitor acte legislative din Ucraina privind îmbunătățirea sistemului de gestionare și de dereglare în sfera relațiilor funciare” № 1423-IX, în Ucraina, aproximativ până la 27 august este planificată introducerea unui sistem automat de monitorizare relațiilor funciare, în cadrul cărora se vor efectua contabilitatea și urmărirea stării acestora. Administratorul acestui sistem va fi o întreprindere de stat care gestionează Cadastrul Funciar de Stat. Sistemul va utiliza datele Cadastrului funciar de stat, Registrului de stat al drepturilor de proprietate imobiliară, Serviciului fiscal, statisticilor de stat și alte altor organisme. Utilizarea va fi gratuită și toate datele vor fi disponibile publicului.

Cum se face transferul terenurilor, al căror statut nu a fost stabilit, de la proprietatea de stat la proprietatea comunală?

Toate terenurile atât din cadrul așezărilor, cât și din afara lor (cu câteva excepții) au devenit deja proprietate comunală de la intrarea în vigoare a Legii № 1423-IX, adică de la 27 mai 2021. Excepție fac parcelele pentru care dreptul de proprietate de stat a fost deja înregistrat. În cazul în care terenul de stat relevant devine proprietate comunală, la cererea comunei ar trebui făcute modificările corespunzătoare în Registrul de stat al drepturilor de proprietate imobiliară.

Rezervele de apă

În afara așezărilor, terenurile industriale și rezervele de apă sunt, de asemenea, transferate la dispoziția comunelor?

Da, se poate. Cu excepția celor care sunt în folosința permanentă a întreprinderilor de stat, pe care sunt situate obiecte imobile ale proprietății de stat, precum și altele definite la punctul 24 din dispozițiile tranzitorii ale Codului funciar al Ucrainei.

Cum sunt gestionate terenurile cu rezervele de apă?

Administrarea terenurilor date se efectuează de către comune sau autoritățile publice. Ele pot fi închiriate împreună cu rezerva de apă situată pe acestea, pe baza rezultatelor licitației funciare.

Mirela AMARIE, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 356


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți