Economie
Redactor: Elvira Chilaru
09 octombrie 2019

Ambasadorul României în Ucraina a discutat cu guvernatorul Transcarpatiei despre deschiderea punctului de trecere a frontierei Biserica Albă-Sighetu Marmației

Ambasadorul României în Ucraina a discutat cu guvernatorul Transcarpatiei despre deschiderea punctului de trecere a frontierei Biserica Albă-Sighetu Marmației

Astăzi, 9 octombrie, sub președinția șefului Administrației Regionale de Stat, Igor Bondarenko, a avut loc o masă rotundă cu participarea șefilor de departamente din cadrul ARS, serviciilor vamale și de frontieră , organelor executive locale din  Ucraina  și România, la care s-a  discutat despre deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Biserica Albă-Sighetu Marmației, informează corespondentul Agenției BucPress în Transcarpatia.

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina, Cristian-Leon Țurcanu și consulul României la Solotvino, Grațian Florin Pârvu, au participat la discuții.

S-a remarcat faptul că în secțiunea ucraineană-română a frontierei de stat pe teritoriul regiunii Transcarpatia există puncte de trecere Diakovo - Halmeu pentru transport rutier și feroviar, și Solotvino - Sighetu Marmației -  pentru transport rutier și pentru pietoni. Cu toate acestea, podul existent peste râul Tisa are limitări semnificative, deoarece capacitatea maximă a vehiculelor ce trec frontiera nu poate depăși 3,5 tone.

În 2013, au fost încheiate acorduri cu prefectura județului Maramureș (România) privind construcția unui pod de beton armat peste râul Tisa și deschiderea unui nou punct de control internațional la frontiera ucraineană-română „Biserica Albă – Sighetu Marmației”.


Prin urmare, trebuie să fie abordate o serie de probleme importante pentru a implementa acest proiect. În special, pentru aprobarea proiectului de acord (sub forma unui schimb de note) între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind deschiderea unui nou punct de trecere internațional  peste granița de stat ucraineano-română între așezările Biserica Albă  și Sighetu Marmației. De asemenea, este necesar să se pregătească un plan detaliat al teritoriului și să se acorde  dreptul de utilizare a terenului pentru Vama Transcarpatia din cadrul cu DFS, să fie elaborat  de comun acord cu partea română un proiect pentru construcția unui punct de control auto și a zonelor de deservire.

- Deschiderea unui nou punct de control va reduce semnificativ  presiunea la  cele două puncte de trecere a frontierei  existente, va permite unirea rutelor turistice din regiunea Carpatică ale  Poloniei, Slovaciei, Ucrainei și României, care devin tot mai populare pe an ce trece și va promova relațiile comerciale, economice, culturale și turistice ale Ucrainei și României, - a subliniat președintele ARS, Igor Bondarenko.

Având în vedere importanța aprofundării cooperării transfrontaliere, extinderea și creșterea eficienței legăturilor comerciale, economice, culturale, umanitare și turistice din Ucraina-România, deschiderea unui nou punct de trecere este mult promițătoare. Ambasadorul a promis că va susține eforturile pentru urgentarea  lucrărilor, pentru a se deschide încă o „fereastră” la  frontiera ucraineană-română cât mai curând posibil.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 884

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți