Economie
Redactor: Elvira Chilaru
14 decembrie 2020

Arbitrajul internațional a luat partea Ucrainei în privința defrișării pădurilor și exporturilor în UE

Arbitrajul internațional a luat partea Ucrainei în privința defrișării pădurilor și exporturilor în UE
14 decembrie 2020

Arbitrajul internațional a luat partea Ucrainei în privința defrișării pădurilor și exporturilor în UE

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii, Arbitrajul Internațional din Lugano a luat o decizie în  disputa dintre Ucraina și Uniunea Europeană pentru interzicerea exportului de lemn brut.

Arbitrajul a recunoscut dreptul Ucrainei de a restricționa exporturile forestiere în anumite circumstanțe. În special, arbitrii au recunoscut interzicerea legală a exportului de cherestea și cherestea de specii valoroase și rare de arbori din Ucraina din 2015.

"În același timp, arbitrii au recunoscut, că interdicția din 2015 ar trebui ajustată pentru a ține seama de dreptul deplin al Ucrainei de a reglementa acest domeniu de activitate în conformitate cu articolele 290 și 293 din Acordul de asociere", a declarat vice-ministrul.

Astfel, modificările aduse actualei legi privind interzicerea exporturilor de cherestea din 2015 trebuie convenite cu UE.

„Decizia arbitrilor ne oferă o largă libertate de alegere a măsurilor de implementare a deciziei. Piatra de temelie a implementării sale va fi crearea unei piețe normale în Ucraina ... Următorul pas este reglementarea clară cu UE a protocolului bilateral privind comerțul forestier. Și apoi  - analiza de care avem nevoie pentru a ridica interdicția asupra exporturilor în ansamblu sau pentru a presupune că pentru UE va fi stabilit un regim aparte", a spus oficialul.

În 2015 Ucraina a impus o interdicție (moratoriu) asupra exportului de lemn brut către UE pentru a combate tăierea ilegală a pădurilor din Carpați. În același timp, după cum s-a dovedit în 2018, Ucraina a devenit cel mai mare exportator de cherestea ilegală către Uniunea Europeană.

Cu alte cuvinte, moratoriul nu și-a îndeplinit funcția declarată, în timp ce companiile din UE nu au putut importa legal lemn ucrainean. UE a încercat să rezolve această problemă prin negocieri. La un moment dat, din cauza refuzului de a-l anula, Comisia Europeană a refuzat să ofere Ucrainei o tranșă de 600 de milioane de euro.

Atunci președintele Petro Poroșenko a promis că va ridica moratoriul, dar parlamentul și companiile forestiere naționale s-au opus. În cele din urmă, Ucraina și UE au convenit să soluționeze problema prin arbitraj.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 661


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți