Economie
09 ianuarie 2020

Au intrat în vigoare noile norme ale UE privind protecția consumatorilor pe piețele online

Au intrat în vigoare noile norme ale UE privind protecția consumatorilor pe piețele online

Vi s-a întâmplat vreodată să vă rezervați o vacanță într-un hotel anunțat ca fiind dotat cu Spa, iar la sosire, recepția să vă informeze că instalațiile sunt închise pentru renovare? Dar să achiziționați un produs online și să constatați că nu are garanție, deoarece v-a fost vândut de către un particular și nu de un comerciant profesionist?

Ei bine, astfel de practici în Uniunea Europeană ar trebui să înceteze ba, mai mult, ați putea pretinde și despăgubiri în caz că veți fi induși în eroare.

Aceasta pentru că, din 7 ianuarie, au intrat în vigoare noile norme ale UE privind protecția consumatorilor, în conformitate cu evoluțiile digitale.

După cum spune vicepreședinta Comisiei, Vera Jourova, Uniunea Europeană spune astfel  ”NU” produselor vândute ca fiind identice cu cele din alte state membre, atunci când este evident că nu e așa.

Noile reguli vor ajuta consumatorii să evalueze riscurile atunci când fac cumpărături pe piața online. De acum încolo consumatorii vor fi informați dacă persoana care vinde bunurile sau serviciile este un comerciant sau o altă persoană privată. Cumpărătorul va fi de asemenea avertizat că normele UE de protecție a consumatorilor nu se aplică atunci când furnizorul nu este un comerciant înregistrat.

În plus, vânzătorii nu vor putea să promoveze în mod fals reduceri de preț iar platformele de comparare a prețurilor trebuie să spună clar care sunt criteriile de ordonare a ofertelor.

Este important? Da! De exemplu, atunci când o platformă de rezervare online expune o listă de oferte despre care ne spune că sunt clasificate după „relevanță”, deși criteriul adevărat este mărimea comisionului pe care vânzătorul a fost de acord să-l plătească platformei.

În conformitate cu noile reguli, platformele vor fi obligate să informeze consumatorii despre principalele criterii care determină clasamentul ofertelor furnizate ca răspuns la o interogare de căutare - de exemplu, dacă aceste oferte sunt clasificate în funcție de preț, distanță, ratinguri ale consumatorilor sau o combinație de criterii diferite. De asemenea, vor fi obligate să indice clar situația când rezultatele căutării se bazează pe plățile primite de la comercianți.

Transparența cu privire la recenziile consumatorilor este un alt element important. Recenziile publicate pe o platformă sau pe site-ul unui comerciant influențează adesea decizia de cumpărare.Totuși, acele recenzii nu sunt întotdeauna autentice.

Noua directivă interzice în mod expres recenziile comandate sau false și în genere orice practică de manipulare a recenziilor consumatorilor. Comercianții care oferă acces la recenziile consumatorilor vor trebui să explice dacă și cum se asigură că acestea provin de la consumatori reali.

Victimele practicilor comerciale neloiale vor avea dreptul să ceară compensații și de asemenea vor fi aplicate sancțiuni în cazul unor așa-numite ”situații de prejudiciu colectiv” care afectează consumatorii din întreaga UE.

Statele membre au acum doi ani să transpună directiva în legislația lor națională. Însă, după cum aprecia comisara Jourova, aceste noi norme nu vor proteja consumatorii de comercianții necinstiți și de escrocherii online decât dacă sunt implementate în mod strict.

Asta trebuie să facă de acum și România. Și să o facă repede și bine.

Ovidiu NAHOI, RFI România

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 292

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți