Economie
Redactor: Elvira Chilaru
30 iulie 2020

Cai italieni, oi africane și vaci elvețiene crescute la o fermă din Slatina, regiunea Transcarpatia

Cai italieni, oi africane și vaci elvețiene crescute la  o fermă din Slatina, regiunea Transcarpatia

Despre ferma unică din localitatea  de frontieră Slatina se știe  prea puține lucruri, dar turiștii din alte regiuni ale Ucrainei au îndrăgit de mult timp acest loc. De peste 5 ani, o fermă unică funcționează în Transcarpatia, în satul Slatina (Solotvino), raionul Teceu (Teaciv):  aici sunt crescuți cai italieni, oi africane și vaci elvețiene. Cu toate acestea, din cauza restricțiilor de carantină, chiar și acest loc unic e atins de criză.

Sute de turiști din toată Ucraina și chiar de peste graniță  vin aici în fiecare an pentru a gusta un produs unic - laptele de vacă elvețian sau carnea de  miel  african. În prezent, din cauza restricțiilor de carantină, aproape că nu sunt  turiști. Cu toate acestea, fermierii nu renunță și spun - aceasta este o ocupație în primul rând pentru suflet, nu pentru câștig.

Caii sunt adevărata mândrie a fermierilor: sunt rase nobile, foarte inteligente și calme. Nu orice proprietar se poate lăuda cu asemenea cai. Adevărata comoară a  grajdului este iapa Faina, o campioană multiplă a curselor de cai.

Aici sunt îngrijite rase  unice de vaci. Circa  40 dintre ele  dau peste 50 de litri de lapte în fiecare zi. Pe pășune pot fi întâlnite vaci de rasă huțulă, elvețiană și chiar  franceză.

În fiecare zi, aproximativ 70 de litri de lapte dau și ovinele îngrijite aici. Cel mai mult lapte dau  oile de rasă autohtonă, în timp ce oile de rasă africană sunt crescute exclusiv pentru carne, spun ciobanii. 350 de oi sunt deservite  zilnic doar de către 5 persoane de dimineața până seara târziu, spune păstorul. Patru dintre ei mulg oile și unul le paste.

Munca asiduă, eforturile  și  dragostea pentru activitatea  strămoșească a românilor din Carpați  dau un rezultat excelent, spun fermierii. Și îi  motivează să se ocupe de oierit  cu multă abnegație pentru a  da continuitate tradiției  neamului.

Nu numai ucrainenii, ci și mulți invitați de peste hotare  vin aici pentru  a gusta din produsele unice și a admira ocupația fermierilor de la margine de țară și de ape. Fermierii sunt convinși: carantina se va încheia în viitorul apropiat și iarăși la ferma lor  vor veni  amatorii de brânză, urdă, caș și  carne de miel preparată  la ceaun sub acordurile ceterei,  odată cu încheierea carantinei  fermierii intenționează să organizeze   Ziua bunei vecinătăți. Aici la  granița  dintre Transcarpatia și județul Maramureș.

Elvira CHILARU, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 164

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți