Economie
Redactor: Elvira Chilaru
18 aprilie 2021

Cea mai veche plantație de coarne de pădure din Ucraina a înflorit în Transcarpatia

Cea mai veche plantație de coarne de pădure din Ucraina a înflorit în Transcarpatia
18 aprilie 2021

Cea mai veche plantație de coarne de pădure din Ucraina a înflorit în Transcarpatia

Mulți oameni nici nu au auzit despre proprietățile acestor fructe sălbatice numite coarne, ale arbustului Cornus mas. Acesta este de origine din Asia, dar se găsește și pe la noi.

În satul Cerna de la granița cu România, în urmă cu câteva sute de ani a fost înființată o plantație de coarne  pentru a face medicamente. A supraviețuit până în prezent, acum în Cerna  tocmai înflorește.

Imensa plantație, de peste 12 hectare, este clar vizibilă de pretutindeni: tufișuri galbene vechi de secole ies în evidență pe fundalul pădurii încă cenușii. Prin urmare, plantația nu doar surprinde prin istoria sa și prin conservarea de-a lungul veacurilor, ci impresionează și prin frumusețea sa naturală.

Se spune că a fost fondată aici  de celebrul gânditor medieval Benedict Comyati în timpul pandemiei de atunci – ciuma, ce se răspândise  în toată Europa și  a afectat orașe și sate întregi. Comyati a propus să planteze un superaliment – coarne de pădure  în contrast cu epidemia și să facă medicamente din aceasta (conform dovezilor istorice, acestea au fost făcute sub formă de balsam).

Gospodinele locale fac din  fructe  suc, compot, dulceață, gem, sirop, jeleu, marmeladă, vin, lichior, le folosesc la murături și drept condiment pentru preparatele culinare din carne și pește.

În plantațiile de coarne  localnicii gospodăresc din plin. Boabele sunt recoltate, uscate și realizate pe piață – datorită plantației multe familii supraviețuiesc.

„Plantația este mare, există mai mult de 10 specii de coarne de pădure  - dar este neglijată. Și scade în fiecare an. Există mai mulți factori. În natură, plantația este capturată de copaci antagonici: crește pe marginea inferioară a pădurii, fagii și stejarii vin de sus. Al doilea factor, uman, provoacă și mai multe daune plantației.

Oamenii taie nemilos arbuștii de coarne! Arbuștii sunt înalți, cresc pe o pantă abruptă, fructele de pădure sunt greu de cules, astfel încât colectorii doar rup ramurile și le taie. Vara, vin aici secerători și mulți locuitori din Cerna, care nu au altă sursă de  existență, adună fructe de pădure - vara trecută prețul a fost de la 1 euro pe kilogram.

Boabele sunt smulse verzi, pe scurt, avem aici în ultimii ani - o adevărată febră de coarne de pădure. Dar și mai dăunător plantației este faptul, că tufișurile tinere sunt dezgropate spre vânzare pe piață, de fapt, lipsind plantația de ocazia de a se reproduce singură”, a declarat Vasyl Ivașko, istoric local și fost primar al satului Cerna.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 664


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți