Economie
Redactor: Marin Gherman
09 martie 2021

Circa 1,3 milioane de români şi 500.000 de bulgari s-au repatriat în 2020 - "The Economist"

Circa 1,3 milioane de români şi 500.000 de bulgari s-au repatriat în 2020 -
09 martie 2021

Circa 1,3 milioane de români şi 500.000 de bulgari s-au repatriat în 2020 - "The Economist"

Circa 1,3 milioane de români s-au repatriat în 2020, scrie săptămânalul britanic "The Economist", care mai notează că, în contextul pandemiei de COVID-19, Europa a trecut în anul precedent printr-un trend inversat al migraţiei.

Publicaţia, citată de Veridica.ro, estimează şi că 500.000 de bulgari au revenit acasă, ceea ce reprezintă un record pentru statul cu o populaţie de 7 milioane de locuitori. "Politicienii din Europa de Est s-au plâns de mult timp de un exod al creierelor, în contextul în care cei mai străluciţi studenţi au plecat în căutarea unor salarii mai mari în Vest. Acum, în pandemie, într-o economie în schimbare, cu muncă de la distanţă, mulţi dintre ei se întorc acasă”, mai scrie "The Economist". Jurnaliştii britanici preiau o declaraţie a lui Liam Patuzzi, analist al Institutului European pentru Politici Migraţioniste, care apreciază că pieţele muncii din Europa de Est "sunt fierbinţi" în condiţiile în care diferenţele salariale dintre Est şi Vest încep să se reducă. "În 2010, un român care se muta în Italia putea să câştige şi de cinci ori mai mult decât în ţara de origine, iar în 2019, doar de trei ori mai mult.

Pentru cei mai talentaţi, acest decalaj este chiar şi mai mic. Dezvoltatorii români de software au numeroase avantaje, printre care şi faptul că sunt scutiţi de impozitul pe venituri, un loc de muncă în acest domeniu în Bucureşti îl întrece pe unul în Bruxelles", a mai spus Patuzzi, citat de "The Economist". Departamentul pentru Românii de Pretutindeni estima, anul trecut, că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, în diaspora trăiau peste 5,6 milioane de români.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 554


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți