Economie
10 februarie 2021

Comunitataea teritorială Rukșin renunță să plătească pentru transportul gazelor

Comunitataea teritorială Rukșin renunță să plătească pentru transportul gazelor
10 februarie 2021

Comunitataea teritorială Rukșin renunță să plătească pentru transportul gazelor

Comunitatea teritorială unită Rukșin, regiunea Cernăuți, intenționează să transfere în proprietatea comunei rețelele de gaze, astfel încât consumatorii să nu plătească tariful pentru transportul de gaze.

În același timp, ei solicită bani de la compania de distribuție a gazelor ”Cernivți/gaz” pentru închirierea conductelor.  

Potrivit unuia dintre locuitorii comunei, Dmytro Paladiuk, la începutul anilor 2000 sătenii au plătit bani din buzunarul lor pentru gazificarea caselor, în prezent fiind obligați să achite lunar facturi fabuloase pentru transportarea gazului. ”În fiece lună trebuie să plătesc 270 de grivne pentru servciul de transportare a gazelor”, specifică D.Paladiuk, potrivit postului public de televiziune.

Nadia Horbatuk, care a lucrat contabilă în cooperativa ”Rukșin-Gaz”, menționează că toate lucrările de instalare a conductei de gaze au fost achitate de către membrii cooperativei. Fiecare familie a plătit câte 3 mii de grivne pentru țeava de gaze din curtea casei. ”Instalarea țevilor de gaze a durat 6 ani. A fost destul de greu, oamenii  nu aveau aceste sume de bani la moment, pe atunci era foarte și foarte scump, 5 grivne pentru un dolar, totalul lucrărilor fiind estimate în acei ani la 600 d e dolari. Unii plăteau în rate”, își amintește Nadia Horbatiuk.

La solicitările oamenilor din localitate, rețelele de gaze urmează să fie transferate în prorietatea comunei, specifică primarul comunității teritoriale, Oleg Horbatiuk. Potrivit acestuia, există documente ce confirmă faptul că 6 consilii sătești din cadrul comunității și-au dat acordul cu privire la utilizarea gratuită a rețelelor de gaze de către reprezentanții companiei.

”Plata pentru livrarea gazului nu se formează din utilizarea țevilor. Tariful lunar este plata pentru reparația și întreținerea rețelelor de gaze, serviciile respective fiind asigurate de companiile de gaze”, argumentează președintele consiliului de administrare a întreprinderii ”Cernivți/gaz”, Viktor Gorda. Potrivit acestuia, în bugetul întreprinderii nu sunt finanțe pentru închirierea rețelelor de gaze, în același timp, dacă conductele sunt transferate în proprietatea comunității, compania va înceta livrarea de gaze către comunitatea teritorială. Posibil, Comunitatea teritorială Rukșin va reuși să înființeze  o companie de întreținere a rețelelor de gaze, dar acesta este un proces costisitor și de lungă durată, a specificat Gorda, completând că va vor fi angajați lucrători, care vor repara și întreține rețelele de gaze, în aceste scopuri urmând să dețină și o licență.

 Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 597


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți