Economie
16 septembrie 2021

Dezoligarhizarea în Ucraina: Pro și Contra

Dezoligarhizarea în Ucraina: Pro și Contra
16 septembrie 2021

Dezoligarhizarea în Ucraina: Pro și Contra

Legea despre oligarhi: ”Coaliția” Ahmetov-Pinciuk-Kolomoiski vor să-i demonstreze lui  Zelenski că ei sunt împotrivă.

S-a format un consens oligarhic în Ucraina. Acest lucru poate fi urmărit din conținutul principalelor canale TV și o serie de evenimente actuale din viața politică. În special, în încercarea de împiedica aplicarea „principalei reforme” a președintelui Zelenski - lupta împotriva oligarhilor.

Potrivit președintelui parlamentului, Dmytro Razumkov, legea lui Zelenski despre oligarhi №5599, adoptată în prima lectură de Rada Supremă în data de 1 iulie, poate fi luată în considerare în versiunea sa finală, potrivti expertului Igor Petrenko, citat de depo.ua.

De ce, însă, președintele Radei  Supreme rămâne atât de calm? El însuși a trimis documentul Comisiei de la Veneția și și-a exprimat anterior unele dubii privind corespunderea documentului cu legislația ucraineană în vigoare? Probabil, înțelege că șansele unei decizii pozitive asupra proiectului cu +226 de voturi din partea deputaților devin din ce în ce mai mici. Proiectul de lege privind limitarea influenței oligarhilor a ajuns la Comisia Europeană pentru Democrație prin Lege, la cererea comisarului Radei Supreme pentru drepturile omului, Ludmila Denisova și a patru fracțiuni parlamentare, care s-au opus categoric adoptării proiectului de lege. Liderul uneia dintre fracțiuni, Iulia Timoșenko, a numit legea antioligarhică - „o profanare și un fals, astfel încât lupta împotriva oligarhilor se va transfroma într-un spectacol politic”.

Consensul oligarhilor pentru Ze. Vom menționa că principalele canale TV din Ucraina sunt ”creează imaginea pozitivă și ratingul lui Volodimir Zelenski” prin  susținerea tacită a majorității acțiunilor președintelui. Toate aceste „butoane de tv” se află în mâinile unor oameni de afaceri cu influență, numiți oligarhi încă prin anii '90. Anume consensul oligarhilor este cel care oferă președintelui o legitimitate ridicată în ochii concetățenilor și este criticat în cazul în care este demisionat ”un oficial de rang înalt sau întregul guvern”. Dar și pe valul criticilor fostului guvern - președintele rămâne ”eroul pozitiv în acaestă avalanșă a criticilor”. Straniu, unde, oare sunt senzațiile din partea jurnaliștilor de investigație din  perioada președinției Petro Poroșenko și care, în multe privințe, l-au împiedicat pe cel de-al cincilea șef de stat să candideze pentru un al doilea mandat?

Apropo, potrivit Forbes, veniturile celor mai bogați 100 de ucraineni au crescut în 2021 cu 42%. Sfârșitul epocii sărăciei... Așa? Oligahii au ajuns la un consens – Zelenski va fi în afara oricăror critici, menționează sursa citată cu referire la expertul Igor Petrenko.

Consensul oligarhilor împotriva lui Ze. O situație similară de consens se observă în jurul legii oligarhilor. Se pare că toți actorii principalii pe scena politică nu acceptă o astfel de lege, încercând să convingă pe cei din anturajul Președintelui să renunțe la încercările de extindere a acestui document controversat, în opinia unor oligarhi.

Proiectul a fost, de asemenea, aspru criticat de partidul ”Solidritatea Europeană”,  ceea ce este de înțeles... Petro Poroșenko ar fi cu siguranță una dintre primele victime ale activității legislative ale echipei lui Zelenski, pentru care însăși prezența predecesorului său în politică este probabil cea mai mare provocare. Astfel, într-o declrație a partidului ”Solidaritatea Europeană” se specifică: „Din punctul de vedere al lui Zelenski, oligarhi sunt cei care nu sunt simpatizați personal de președinte  și, desigur, Poroșenko se află pe prima poziție în această listă”.

În rândul celorlalte persoane influente (oligarhi) a domnit o tăcere diplomatică, cu excepția primului număr de pe lista Forbes – Rinat Ahmetov, cel mai bogat cetățean al Ucrainei. Prin intermediul serviciului său de presă, Ahmetov a declrat în iunie curent că ”nu se consideră oligarh și ar fi surprins dacă cineva ar putea să-l numească oligarh...”. În același timp, canalul tv Ucraina 24 (proprietar Ahmetov) lansează imediat emisiunea „Marea Deoligarhizare”, printre invitați - fosta purtătoare de cuvânt a Președintelui Zelenski, Julia Mendel.

Poate cei din Biroul Președintelui ar trebui să-și amintească de existența altor modalități legitime pentru a reduce din poftele și influența miliardarilor ucraineni, în loc de obositoarea întocmire de către Consiliul de Securitate a unui registru al oligarhilor controlat de Consiliul de Securitate ce se subordonează lui Zelenski, potrivit expertului.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 448


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți