Economie
Redactor: Elvira Chilaru
07 septembrie 2021

Din cauza datoriilor, în Ucraina din nou va fi întreruptă alimentarea cu apă, gaz și curent electric

Din cauza datoriilor, în Ucraina din nou va fi întreruptă alimentarea cu apă, gaz și curent electric
07 septembrie 2021

Din cauza datoriilor, în Ucraina din nou va fi întreruptă alimentarea cu apă, gaz și curent electric

Rada Supremă a Ucrainei a suspendat moratoriul privind deconectarea consumatorilor de utilități pentru datorii, în ciuda faptului că restricțiile de carantină cauzate de pandemia COVID-19, în timpul căreia a fost impus moratoriul, rămân.

Pentru mulți, în special pentru cei care au acumulat deja datorii semnificative, va fi o surpriză neplăcută, iar consecințele unui astfel de pas vor fi foarte dureroase. Publicația „Apostrof” a aflat cine va fi deconectat  de la electricitate, apă și gaz.

În Ucraina, a intrat în vigoare o lege care pune capăt moratoriului privind deconectarea debitorilor la servicii comunale. De acum înainte, furnizorii de astfel de servicii au din nou dreptul de a priva contravenienții răuvoitori de posibilitatea de a utiliza electricitate, gaz, apă și alte resurse vitale.

Acest moratoriu a fost introdus în martie 2020 prin legea „Cu privire la modificările aduse anumitor acte legislative din Ucraina destinate prevenirii apariției și răspândirii bolii coronavirus (COVID-19)”. Dispozițiile finale ale acestei legi introduceau interdicții pentru  deconectarea, evacuarea debitorilor  din locuințe și alte acțiuni coercitive împotriva acestora pentru întreaga perioadă de carantină și măsuri restrictive și pentru alte 30 de zile de la expirarea lor.

Aparent, parlamentarii și guvernul sperau că întreaga luptă împotriva coronavirusului se va limita la un blocaj de o singură lună. Cu toate acestea, de atunci, moratoriul a durat aproape un an și jumătate. În cele din urmă, autoritățile au ajuns la concluzia că ar trebui stopat, deoarece sfârșitul epidemiei nu este vizibil, iar moratoriul impus în situații de urgență poate deveni permanent.

Acest lucru a fost făcut într-un mod destul de obișnuit pentru majoritatea actuală: norma de ridicare a moratoriului a fost inserată într-un proiect de lege care nu are nicio legătură cu această problemă.

Și întrucât în prezent nici o regiune a Ucrainei nu se ală în  „zona roșie”, furnizorii au reușit să oprească contravenienții în toată țara începând cu 20 august, când legea a intrat în vigoare.

Altfel spus, toamna actuală promite să nu fie plictisitoare nici pentru debitori, nici pentru prestatorii de servicii comunale. Și în viitorul apropiat vom asista la bătălii acerbe între ei, atât în instanțe, cât și la abordările rețelelor de distribuție a gazului, apei și electricității.

În plus, Rada Supremă ar trebui să adopte o lege în viitorul apropiat care impune recuperarea practic a tuturor bunurilor debitorilor, inclusiv a locuințelor. Și atunci viața multor ucraineni poate deveni foarte „interesantă”.

Desigur, este rău să acumulezi datorii, mai ales dacă nu există motive obiective pentru aceasta. Dar, pe de altă parte, autoritățile însele provoacă oamenii la astfel de acțiuni și apoi, venindu-și  în fire, iau decizii pripite fără a efectua o campanie explicativă înainte de aceasta. Și după aceea, autoritățile sunt sincer surprinse de ce populația nu are încredere în ele.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 339


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți