Economie
Redactor: Elvira Chilaru
25 septembrie 2020

Drumul istoric al sării, restaurat prin 5 mini-sculpturi în Transcarpatia

Drumul istoric al sării, restaurat prin 5 mini-sculpturi în Transcarpatia
25 septembrie 2020

Drumul istoric al sării, restaurat prin 5 mini-sculpturi în Transcarpatia

Cinci castele transcarpatice prind din nou viață pentru turiști. Ca parte a proiectului de subvenționare „Restaurarea atracției turistice a căii istorice a sării”, au fost dezvelite  simbolic în preajma Zilei Turismului 5 minisculpturi, marcând castele care odinioară serveau drept posturi vamale ale legendarei căi a sării (ea pornea de la salina din Slatina), potrivit Agenției BucPress.

Se va reaminti că proiectul „Restaurarea atractivității turistice a istoricului Drum al  sării” este implementat de ADR „Zakarpattya” în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră al Instrumentului european de vecinătate „Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2014-2020” cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Contribuția UE - 344.626,40 Euro, perioada de implementare - 12 luni.

Noile mini-sculpturi comemorează minerul din saline, care a parcurs calea sării printr-o  muncă grea și a transportat sarea  de-a lungul râului Tisa. Fiecare sculptură are un număr de serie. Și alte 5 sculpturi identice vor fi instalate pe cealaltă parte a frontierei - în Ungaria, unde a continuat  drumul transfrontalier al sării.

Sculpturile înfățișează mineri  așezați pe saci de sare. Autorul sculpturilor este maestrul transcarpatian Mykhailo Kolodko.

Managerul de proiect, Alona Onda, spune:  „Plăcile comemorative de lângă fiecare sculptură conțin informații despre castel și semnificația acestuia în contextul Căii Sării, sculpturile sunt instalate  în apropiere  de castelele din localități  și doar una - direct pe dealul castelului. Așadar, turiștii vor putea vedea nu numai cetatea, ci și să exploreze zonele înconjurătoare".

Sculpturile au fost deschise de echipa ADR „Zakarpattya” împreună cu reprezentanți ai autorităților locale din fiecare așezare. Manifestările de inaugurare  au fost transmise în direct pe rețelele de socializare.

Proiectul va fi finalizat anul acesta. Până la sfârșitul anului 2020, va fi publicată o monografie și un film despre istoricul Salt Way(Drum al sării), să elaboreze documentația  de proiectare și să deschidă încă 3 obiecte de artă pe ruinele castelelor.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 415


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți