Economie
Redactor: Elvira Chilaru
26 ianuarie 2022

Excrementele de liliac cădeau pe capul preotului: în Slovacia sunt curățite podurile bisericilor, vine rândul Transcarpatiei

Excrementele de liliac cădeau pe capul preotului: în Slovacia sunt curățite podurile bisericilor, vine  rândul Transcarpatiei
26 ianuarie 2022

Excrementele de liliac cădeau pe capul preotului: în Slovacia sunt curățite podurile bisericilor, vine rândul Transcarpatiei

Ca parte a proiectului transfrontalier BAT4MAN, finanțat de UE, ecologiștii  de la Societatea pentru Protecția Liliecilor au planificat să curețe mansardele bisericilor din estul Slovaciei.

Un proiect internațional de protecție a liliecilor de doi ani are loc simultan în Ungaria, România și Ucraina, în special în Transcarpatia.

În Slovacia, scopul proiectului nu este doar de a înregistra pe hartă  starea coloniilor de reproducere de lilieci, în special în clădirile sacrale din regiunile Prešov și Košice, ci și de a curăța zona de excrementele liliecilor, așa-numitele guano.

Selecția templelor a fost precedată de monitorizarea din vară. „În august anul trecut, colegul nostru a monitorizat liliecii. După ce a inspectat una dintre biserici, a găsit mormane de guano  în pod și a constatat, că printr-o gaură din bolta de piatră nimerea  direct în interiorul bisericii, la scaunul preotului”, a declarat Denis Lobbova, președintele Societății pentru Protecția Liliecilor din Slovacia.

Denis cercetează și protejează liliecii de peste doisprezece ani. „În podurile multor biserici trăiesc lilieci, iar excrementele  trebuie îndepărtate. Știm deja unde se găsesc colonii de lilieci în Slovacia, vizităm în mod regulat aceste locuri și verificăm starea de poluare. Și facem curățenie iarna”, a spus ecologistul.

El a mai remarcat că un rol semnificativ în alegerea locului de curățenie l-a jucat atitudinea negativă a localnicilor față de lilieci din cauza prejudecăților și superstițiilor.

Guano, gunoiul de lilieci, este considerat cel mai eficient îngrășământ organic natural din lume. Conține de 33 de ori mai mult azot decât gunoiul de grajd animal obișnuit și este bogat în multe minerale.

Există, de asemenea, guano bogat în fosfor și potasiu, care ar trebui adăugat în perioada de înflorire a plantelor.

Un alt avantaj important al produsului este că e  nevoie doar puțin guano ca îngrășământ  și, prin urmare, este aproape imposibil să „ardă” planta sau să-i deteriorezi rădăcinile.

Guano a fost folosit pe scară largă printre nativii din America Latină timp de secole înainte de cucerirea de către Spania. În principal ca îngrășământ conceput pentru a crește recolta. Abia la începutul secolului al XIX-lea fermierii occidentali au „descoperit” guano. În prezent, cererea pentru acest produs specific crește în fiecare an.

Este necesar să vorbim  separat despre lilieci. De exemplu, în Ucraina numărul liliecilor a scăzut de peste 100 de ori în ultimii 40 de ani. Liliecii este cel mai sensibil grup  de animale la schimbările  de mediu, indicatori ai bogăției speciilor și numărul cărora indică gradul de conservare sau poluare a oricărui teren.

Liliecii mor în primul rând din cauza pesticidelor, ei sunt adesea expulzați din poduri și peșteri unde le place să se stabilească. În același timp, beneficiile de la lilieci sunt incredibile: într-o singură zi, o singură colonie  poate ucide până la 130 de kilograme de dăunători, precum și poate opri invazia majorității dăunătorilor din agricultură.

Toate speciile de lilieci din fauna noastră sunt incluse în Cartea Roșie a Ucrainei; de asemenea, toate speciile de lilieci europeni sunt protejate de Convenția de la Berna.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 261


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți