Economie
Redactor: Elvira Chilaru
02 noiembrie 2021

Finanțare insuficientă a Spitalului regional alergologic din comuna românească Slatina (Maramureșul din dreapta Tisei)

Finanțare insuficientă a Spitalului regional alergologic din comuna românească Slatina (Maramureșul din dreapta Tisei)
02 noiembrie 2021

Finanțare insuficientă a Spitalului regional alergologic din comuna românească Slatina (Maramureșul din dreapta Tisei)

Mai bine de cincizeci de ani, medicii de la Spitalul Regional Alergologic din Slatina  le-au oferit pacienților cu boli pulmonare cronice și alergii posibilitatea de a respira liber.

Spitalul Alergologic Regional funcționează din 1968. De atunci s-a specializat în tratamentul bolilor pulmonare cronice – bronșită obstructivă și astm bronșic. Totul a început cu crearea unui departament subteran al unei instituții medicale pe baza unei saline, unde, datorită microclimatului minelor de sare, pacienții au primit un tratament extrem de eficient al bolilor pulmonare. Copiii care aveau nevoie de un curs pentru recuperarea completă au fost tratați cu un succes deosebit. În Ucraina, metode similare de tratament au fost folosite numai în orașul Soledar din regiunea Donețk. Așa a funcționat spitalul unicat până în 2011, când salinele  au fost inundate.

Spitalul funcționează în prezent ca o întreprindere municipală non-profit, se află în patrimoniul Consiliului Regional Transcarpatia. Directorul spitalului, Leon Danko, spune că reforma medicală a avut un impact negativ asupra unității. Printre pachetele de îngrijiri medicale elaborate de Serviciul Național de Sănătate al Ucrainei pentru finanțarea instalațiilor nu a fost prevăzut un pachet special de pneumologie pentru spitalul regional alergologic.

Șeful stațiunii balneare spune: niciodată n-au refuzat să acorde ajutor celor ce îl necesitau. În 2020, la începutul pandemiei Covid, spitalul a funcționat ca un centru de observare și izolare. În apogeul pandemiei din aprilie, spitalul regional de alergologie, singurul spital din regiune, pe lângă bolnavii de Covid, a întreprins tratamentul pacienților dependenți de oxigen. Peste 300 de astfel de pacienţi din toată Transcarpatia au fost puşi pe picioare. Programul de reabilitare a pacienților post-covid este implementat în comun cu asociația științifico-practică „Reabilitare”.

Medicii spun că dacă peste o perioadă de  timp tratamentul efectelor COVID-ului își va pierde relevanța, atunci alergiile, astmul bronșic și bolile pulmonare nu vor dispărea. Cu toate acestea, medicii nu știu ce soartă așteaptă spitalul în continuare. Fondurile Fondului Naţional de Asigurări de Sănătate primite în cadrul pachetului terapeutic nu sunt suficiente pentru existenţa şi dezvoltarea efectivă a instituţiei.

Instituția medicală accentuează că oferă oamenilor servicii medicale de calitate. Dar pentru dezvoltare este necesar să se modernizeze baza materială și tehnică și, mai ales, să se primească o finanțare adecvată. În acest scop, instituția este în dialog cu Ministerul Sănătății și Serviciul Național de Sănătate.

Elvira CHILARU, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 465


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți