Economie
Redactor: Elvira Chilaru
28 septembrie 2021

Fonduri europene în Transcarpatia pentru cercetarea și protejarea celor 23 de specii de lilieci

Fonduri europene în Transcarpatia pentru cercetarea și protejarea celor 23 de specii de lilieci
28 septembrie 2021

Fonduri europene în Transcarpatia pentru cercetarea și protejarea celor 23 de specii de lilieci

În cadrul proiectului BAT4MAN „Creșterea gradului de conștientizare a mediului înconjurător al populației locale prin conservarea comună a liliecilor în zonele de frontieră din Ungaria, Slovacia, România și Ucraina” cercetătorii și activiștii de expediție ai Institutului de Studii Ecologice și Religioase și ai Institutului Carpatic Ecologia au mers să studieze biodiversitatea turnurilor bisericii.

"Astăzi, deși se știe că există în mod oficial 23 de specii de lilieci în regiune, dar nu știm totul despre habitatele lor și alte caracteristici ale vieții în detaliu, deoarece studiului acestui subiect nu i se acordă suficientă atenție", spune șeful Institutului de Studii Ecologice și Religioase Alexander Bokotey

Una dintre sarcinile experților proiectului este de a dezminți miturile și prejudecățile în rândul populației locale conform căreia liliecii au fost cauza principală a apariției și răspândirii pandemiei coronavirusului. Acest mit este periculos, spun IERS, pentru că în multe comunități de la începutul epidemiei COVID-19 au început acțiuni împotriva acestor animale extrem de utile până la exterminarea lor.

Astfel de acțiuni devin un verdict pentru ecosisteme, unde liliecii sunt o parte importantă și integrantă a reglementării dăunătorilor agricoli și forestieri. Un liliac poate mânca de la 500 până la 3.000 de insecte, deseori insecte nocive, într-o zi și multe metode sunt folosite în străinătate pentru a atrage acești lilieci către biocenoze.

În cadrul proiectului au fost organizate o serie de mese rotunde, instruiri, ateliere de lucru, conferințe de presă și alte evenimente pentru a promova acțiuni de conservare a liliecilor. O remarcă deosebită este basmul ecologic „Lilieci”, publicat ca parte a proiectului, care a devenit extrem de popular în rândul copiilor. Experții, împreună cu tinerii, au construit și au instalat aproximativ o sută de cutii  (case de lilieci) pe turnurile locașelor de cult, au ajutat comunitățile să curețe 10 mansarde ale bisericilor de guano și au postat panouri de avertizare și informații.

„De exemplu, numai la biserica romano-catolică din satul Onokivtsi, în 10 ani au fost colectate 1,5 tone de guano (gunoi de lilieci). Imaginați-vă doar câte insecte și dăunători au distrus acești lilieci. Peste 150 de kilograme pe an! La urma urmei, în latitudinile noastre, liliecii se hrănesc în principal numai cu insecte ”, a spus Mykhailo Bilanych, membru al expediției și membru al Comisiei de ecologie a eparhiei Mukachevo.

Participanții la proiect fac apel la reprezentanții diferitelor comunități religioase pentru a promova cercetarea și protecția cuprinzătoare a acestor creaturi incredibil de utile, precum și voluntarii și toți oamenii de bună voie să se alăture proiectului, după ce au contactat anterior organizatorii prin intermediul resurselor web:  iers.org.ua

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 296


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți