Economie
Redactor: Elvira Chilaru
24 ianuarie 2021

Fonduri UE: 3 milioane de euro pentru sprijinirea proiectelor slovaco-ucrainene

Fonduri UE: 3 milioane de euro pentru sprijinirea proiectelor slovaco-ucrainene
24 ianuarie 2021

Fonduri UE: 3 milioane de euro pentru sprijinirea proiectelor slovaco-ucrainene

Trei milioane de euro sunt alocate din fondurile UE către zonele din estul Slovaciei pentru proiecte în domeniul culturii, transporturilor și cooperării științifice legate de mediu.

Investițiile vor proveni din Instrumentul european de vecinătate Ungaria-Slovacia-România-Ucraina care vizează consolidarea cooperării transfrontaliere între Uniunea Europeană și Ucraina.

Din cele 119 cereri, au fost aprobate 30 de proiecte, dintre care o treime au vizat beneficiarii slovaci.

De exemplu, orașul Velky Sharish și municipalitatea Liptovska Teplichka vor primi sprijin financiar din fonduri UE pentru cooperare în domeniul culturii și dezvoltării turismului.

În cooperare cu satul ucrainean Racoșino, în apropierea castelului Sharish, va fi creat un parc arheologic cu o zonă de recreere, care va atrage vizitatori din atât autohtoni cât și de peste hotare. Între satele  Spis și Liptov, vechea stație de pompieri va fi transformată într-un muzeu municipal al strămoșilor „Spre  Ungaria și Ucraina”, a declarat vicepremierul Slovaciei, Veronika Remisova.

Vor fi alocate fonduri  europene pentru reconstrucția și modernizarea  drumului ce duce spre punctul  de control și trecere a frontierei  Ublya-Maly Bereznyy.

Printre proiectele sprijinite se numără programul educațional al Universității în „Pavel Josef Shafarik” pentru elevii  din învățământul primar privind protecția mediului, precum și proiectul Universității Tehnice implementat în cooperare cu instituții din Ungaria, România și Ucraina, care la rândul său se concentrează pe monitorizarea inundațiilor cauzate de  râul Tisa.

Proiectul Asociației Slovace de Fibroză chistică a fost, de asemenea, sprijinit. În cooperare cu un spital pentru copii din orașul ucrainean Ivano-Frankivsk, acesta va contribui la îmbunătățirea calității vieții copiilor cu această boală rară, iar în cadrul proiectului vor fi achiziționate dispozitive speciale.

"Avantajele cooperării transfrontaliere cu Ucraina în domeniul asistenței medicale sunt evidențiate de faptul că rezultatul perioadei de programare anterioare a devenit baza pentru aplicarea de noi abordări în tratamentul acestei boli în toată Ucraina", a spus Veronika Remisova.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 290


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți