Economie
Redactor: Mirela Amarie
10 ianuarie 2020

Gazprom a redus brusc tranzitul de gaze prin Ucraina

Gazprom a redus brusc tranzitul de gaze prin Ucraina

În ciuda lansării „fluxului turcesc”,  aprovizionarea cu gaz rusesc în Europa a scăzut brusc, la începutul anului 2020, cu 20%, scrie publicația „Kommersant”.

După cum se subliniază, tranzitul pe teritoriul Ucrainei a scăzut cel mai mult. În special, la 30 decembrie s-a ridicat la 262,3 milioane metri cubi (în medie, în decembrie - 261 milioane), iar la 7 ianuarie - doar 91,2 milioane metri cubi.

Conform unui nou contract de tranzit între Ucraina și Rusia, compania rusă plătește în orice caz tranzitul de aproximativ 180 de milioane de metri cubi de gaz, chiar dacă nu folosește capacitatea completă.

În același timp, conducta Yamal-Europa, care traversează Belarus, și-a redus sarcina cu 24% până la 70,11 milioane de metri cubi. Această situație este de două ori neobișnuită, deoarece ruta este considerată a fi cea mai eficientă pentru Gazprom. Conducta  a fost încărcată la peste 100 de milioane de metri cubi pe zi, atât în ​​iarna rece din 2018, cât și în urmă cu un an, când temperatura a fost semnificativ mai mare, scrie ziarul.

Conform rapoartelor mass-media, o ușoară creștere de 1% este observată doar în Nord Stream, ajungând la 173,4 milioane de metri cubi. Capacitatea „fluxului turcesc” este de 85 de milioane de metri cubi pe zi, dar, conform datelor operatorului bulgar de transport de gaze, este încărcat mai puțin de jumătate.

Se menționează că motivele unor astfel de acțiuni nu pot fi decât vremea caldă și dorința Gazpromului de a vinde rezervele de gaze record accumulate în depozitele subterane din Europa care au ajuns la 6,2 miliarde de metri cubi la 6 ianuarie. Nu este profitabil să fie păstrate din cauza scăderii continue a prețurilor la gaz pe piață.

Situația poate determina monopolistul rus să reducă proviziile pentru al doilea an consecutiv.

Vă reamintim că, în 8 ianuarie, în Turcia, a avut loc ceremonia oficială de deschidere a conductei de gaze turcești.

De  asemenea, au fost anunțate pierderile Ucrainei de la lansarea acestuia.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 341

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți