Economie
02 octombrie 2021

Gazprom a suspendat tranzitul de gaze prin Ucraina spre Ungaria

Gazprom a suspendat tranzitul de gaze prin Ucraina spre Ungaria
02 octombrie 2021

Gazprom a suspendat tranzitul de gaze prin Ucraina spre Ungaria

Compania rusă Gazprom, a oprit tranzitul gazelor naturale prin Ucraina în direcția Ungariei, a anunțat serviciul de presă al Operatorului Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina (GTSOU).

 Suspendarea fluxurilor către Ungaria prin Ucraina nu afectează alte livrări care tranzitează Ucraina către clienții europeni. Iar Ungaria va primi gaz rusesc pe alte rute, inclusiv TurkStream, o conductă care trece sub Marea Neagră, dar reduce veniturile pe care Ucraina le primește din taxele de tranzit.

 „Monopolizarea rutelor de gaz de către Gazprom, pe care o observăm acum, ridică problema principiilor fundamentale ale funcționării piețelor gazelor din UE - concurență și transparență”, a declarat Serghii Makogon, șeful operatorului sistemului de transport al gazelor din Ucraina într-un comunicat.

 Rețeaua de conducte a Ucrainei a fost multă vreme ruta dominantă pentru ca Rusia să-și exporte gazul către Europa. Dar acest lucru s-a schimbat în ultimii ani, pe măsură ce noile conducte submarine au intrat în funcțiune.

Conducta Nord Stream 2 va contribui la capacitatea Rusiei de a livra gaze direct către Germania atunci când va fi online cândva anul viitor. Dar Ucraina, împreună cu Statele Unite și alte țări, au avertizat că Nord Stream 2 nu va face decât să înăsprească controlul pe care Gazprom îl are pe piețele europene ale gazelor.

În cadrul acordului cu Ungaria, care intră în vigoare la 1 octombrie, Gazprom va livra anual 4,5 miliarde de metri cubi de gaz către Ungaria, prin Serbia și prin Austria. Premierul ungar Viktor Orban a respins criticile Ucrainei.

„Avem nevoie de benzină. Aceasta este realitatea. Trebuie să fiți de acord cu rușii”, a declarat Orban pentru radioul public din Ungaria.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 543


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți