Economie
Redactor: Leonid Parpauț
10 februarie 2022

Glasul roților de tren la Cernăuți. Locomotiva cu abur, construită în urmă cu peste 70 de ani, atrage turiști

Glasul roților de tren la Cernăuți. Locomotiva cu abur, construită în urmă cu peste 70 de ani, atrage turiști
10 februarie 2022

Glasul roților de tren la Cernăuți. Locomotiva cu abur, construită în urmă cu peste 70 de ani, atrage turiști

La depoul din Cernăuţi sunt deservite locomotive vechi, aflate în exploatare de aproape 70 de ani. Aceste locomotive funcționează și transportă turiști. De asemenea, sunt solicitate la realizarea de videoclipuri sau filme artistice.

”Cu zeci și zeci de ani în urmă, locomotivele cu aburi transportau mărfuri pe căile ferate ale fostei Uniuni Sovietice”, a declarat într-un comentariu pentru UA:Bucovina, mecanicul de locomotivă, Stepan Kryjanivski. Potrivit acestuia, în Ucraina au mai rămas doar câteva locomotive cu aburi, iar ultimii absolvenți ai școlii tehnice profesionale - meseria conducător (mecanic) de locomotivă a fost promoția anului 1990. În prezent au mai râmas câteva persoane, care știu să conducă o locomotivă cu aburi.

Înainte de funcționare locomotiva este pregătită în decurs de o săptămână. Sunt verificate și înlocuite piesele necesare. Pentru punerea în funcțiune a locomotivei cu aburi, pe lângă șofer, echipajul locomotivei include de obicei un șofer asistent, și un pompier, care se află în cabină. Locomotiva este propulsată cu ajutorul forței aburului. În cazanul locomotivei se aruncă lemne și cărbune, care încălzește apa.

Potrivit mecanicului de locomotivă, Kryjanovski, două locomotive sunt deservite de 5 persoane.Numărul comenzilor este în descreștere, astfel încât uneori locomotiva este pusă în funcțiune de 10 ori pe an, în prezent – de 2 ori pe an.  Următoarea rută este planificată pentru luna mai, afirmă mecanicul locmotivei.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 424


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți