Economie
Redactor: Elvira Chilaru
16 septembrie 2021

În regiunea Transcarpatia va avea loc festivalul vinului tânăr Transcarpathian Beaujolais-2021

În regiunea Transcarpatia va avea loc festivalul vinului tânăr Transcarpathian Beaujolais-2021
16 septembrie 2021

În regiunea Transcarpatia va avea loc festivalul vinului tânăr Transcarpathian Beaujolais-2021

Festivalul tradițional al vinului tânăr „Beaujolais Transcarpatic” va avea loc la Ujgorod, centrul administrativ al regiunii după un an de pauză provocată de pandemie.

După cum a declarat Oleksandr Kovaci, șeful Asociației pentru viticultură privată și enologie din Transcarpatia, într-o conferință de presă, Festivalul Beaujolais a avut loc întotdeauna la Ujgorod, ca și în Franța, în al treilea weekend al lunii noiembrie.

Cu toate acestea, anul acesta, prin decretul președintelui Ucrainei în a doua duminică a lunii noiembrie s-a introdus o sărbătoare profesională - Ziua viticultorului și vinificatorului, așa că de acum înainte festivalul va fi programat până la această dată și în 2021 Beaujolais Transcarpatic este programat în perioada 12-14 noiembrie.

O altă caracteristică a festivalului din acest an este că va fi foarte puțin vin tânăr. Potrivit lui Oleksandr Kovaci, dezvoltarea viței de vie a început anormal de târziu – primăvara nu s-a simțit, direct din iarnă au început căldurile și sezonul de recoltare a strugurilor a întârziat cu aproximativ o lună. Deoarece festivalul va avea loc cu o săptămână mai repede, puțini vinificatori vor avea suficientă băutură din noua recoltă.

Festivalul  vinului nou în Transcarpatia tradițional va avea loc în  pivnițele complexului istoric și cultural Cuib de bufniță. Primul butoi simbolic va fi deschis, ca și în anii precedenți, în „inima” Ujgorodului - la intersecția străzilor Korzo și Augustin Voloșin. Vineri seara, 12 noiembrie, va avea loc o procesiune costumată în acest loc.

Este planificat ca mai mult de 30 de vinificatori din Transcarpatia să-și prezinte vinurile în Cuibul Bufniței. Datorită deficitului potențial de vin tânăr, va fi permisă vânzarea vinurilor din recolta de anul trecut.

Intrarea la festival va fi plătită în mod tradițional, deși, așa cum a remarcat Oleksandr Kovaci, spre deosebire de evenimentele de statut din alte orașe din Ucraina, va fi o plată simbolică de 50 de grivne, pentru care vizitatorii vor primi un pahar de vin pentru degustare. Vor fi, de asemenea, pahare de marcă și un card de „degustare populară”, care poate fi schimbat pe  un litru de vin preferat. Vinul care primește cele mai multe carduri  va fi premiat. Oleksandr Kovaci a subliniat că doar vinul tânăr va fi disponibil în schimbul cardului, din recolta din acest an.

Viceprimarul Artem Pogorelov a explicat că intențiile de a organiza festivalul în acest an sunt anunțate oficial, deoarece festivalul este foarte solicitat. Există speranțe pentru o situație epidemică favorabilă, mulți oaspeți sunt așteptați, vor putea să se relaxeze, să se familiarizeze cu tradițiile vinificației și ale culturii vinului din Transcarpatia.

"Cei mai puternici operatori turistici deja anunță și încep să vândă tururi", a declarat Vasil Țap, șef adjunct al departamentului de dezvoltare economică al Consiliului municipal al orașului Ujgorod. Autoritățile orașului plănuiesc, de asemenea, să organizeze tururi gratuite prin oraș, alte atracții suplimentare, în parcul de lângă Cuibul de bufniță va funcționa o zonă de alimentație, în mod tradițional, la festival vor fi și brânzeturi, produse din carne, suveniruri etc.

Oleksandr Kovaci a mai menționat că ordinul primarului Bohdan Andriyiv privind pregătirea pentru festival a fost deja semnat și chiar pentru prima dată, ceea ce este foarte important, au fost identificate locuri de parcare pentru autobuze mari care aduc turiști. Există trei astfel de locații - pe strada Ivan Olbracht, lângă stația de autobuze №2 și lângă aeroport. Aceasta este o altă dovadă a pregătirii și atenției deosebite  a autorităților orașului pentru  „Beaujolais Transcarpatic”.

Elvira CHILARU, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 423


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți