Economie
Redactor: Elvira Chilaru
22 iunie 2021

În timp ce sticlele plutesc din Transcarpatia în Ungaria, Ucraina cumpără mii de tone de plastic

În timp ce sticlele plutesc din Transcarpatia în Ungaria, Ucraina cumpără mii de tone de plastic
22 iunie 2021

În timp ce sticlele plutesc din Transcarpatia în Ungaria, Ucraina cumpără mii de tone de plastic

De ce cumpără Ucraina gunoi din alte țări și cum câștigă antreprenorii ucraineni din reciclare din ceea ce  aruncăm în fiecare zi.

Când vine vorba de reciclarea deșeurilor menajere, ucrainenilor le place să vorbească despre experiența europeană. Una dintre țările care este adesea citată ca exemplu este Suedia. Nu numai că reciclează 99% din deșeurile generate în țară, ci chiar le importă din alte țări. Jurnaliștii publicației Ukrainsika  Pravda au investigat problema.

Ucraina seamănă puțin cu  Suedia: noi la fel importăm sute de mii de tone de deșeuri în fiecare an sub formă sortată sau parțial reciclată.

Între timp, milioane de tone de deșeuri menajere sunt scoase în fiecare an la gunoiștile  ucrainene, unde vor sta sute de ani până la finalizarea ciclului biologic.

Cu toate acestea, reciclarea poate fi o afacere profitabilă care nu numai că aduce bani, ci și economisește resurse naturale.

Cum câștigă antreprenorii ucraineni din prelucrarea materiilor prime secundare și de ce o importă din străinătate?

Industria ucraineană de procesare a deșeurilor menajere duce lipsă de materii prime.

Potrivit lui Petro Semko, CEO al Ukrvtorm, doar 70% din fabricile locale de reciclare sunt încărcate. Vorbim despre fabrici de carton și hârtie, fabrici de producere a sticlei, întreprinderi care prelucrează polimeri și materiale plastice.

Chiar și pentru a asigura  două treimi dintre cele necesare, companiile sunt nevoite să cumpere materii prime în străinătate.

În primele cinci luni ale anului 2021, Ucraina a importat aproape 135.000 de tone de deșeuri de hârtie, 22.000 de tone de deșeuri din plastic și mai mult de 5.000 de tone de zgură, a declarat Ukrvtorm pentru PE. În termeni monetari, aceasta este de aproape 1,2 miliarde grivne.

"Nu există suficiente materii prime. Avem mai multă capacitate decât materiile prime, așa că, bineînțeles, suntem obligați să importăm. Ucraina importă anual deșeuri de hârtie în valoare de 50 milioane USD, materiale plastice în valoare de 12 milioane USD și 1,5 milioane USD de zgură ", a spus Semko.

Potrivit acestuia, aproximativ 1,5 milioane de tone de deșeuri de hârtie sunt produse anual în Ucraina, iar aproximativ 1 milion de tone de materii prime secundare sunt necesare anual pentru industria cartonului și a hârtiei.

Companiile specializate pe  deșeuri de hârtie colectează aproximativ 700 de mii de tone, alte 300 de mii de tone se cer  importate.

În același timp, milioane de tone de deșeuri ajung la gunoiști în  Ucraina în fiecare an.

În 2020, compania internațională de audit PWC a publicat un studiu care a arătat că un ucrainean produce  230-330 kg de deșeuri menajere în fiecare an. Întreaga țară -  aproximativ 10 milioane de tone de gunoi.

Autorii studiului notează că introducerea colectării separate obligatorii a deșeurilor menajere va selecta din această cantitate până la 30% din materiile prime adecvate pentru reciclare.

"Dacă analizați structura gunoiului la depozitele de deșeuri din Ucraina, până la 50% din materiile prime pot fi reciclate. Cu toate acestea, plasarea liniilor de sortare în depozite de deșeuri este neprofitabilă, deoarece este posibil să sortați doar 10-15%.

Colectarea  separată va permite să separate  deșeurile alimentare de la cele de alte tipuri. În caz contrar, polimerii și hârtia devin improprii reciclării ", spune CEO-ul Ukrvtorma.

În Ucraina, există 17 întreprinderi pentru prelucrarea deșeurilor de hârtie, 39 - pentru prelucrarea polimerilor, 19 - pentru prelucrarea sticlelor de plastic, 16 - pentru prelucrarea sticlei.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 326


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți