Economie
Redactor: Elvira Chilaru
28 octombrie 2020

În Transcarpatia un grup de entuziaști au reabilitat o plantație de ceai

În Transcarpatia un grup de entuziaști au reabilitat o plantație de ceai

În Transcarpatia, un grup de activiști din proiectul de salvare a singurei plantații de ceai din Ucraina lângă Mucacevo „Jornina” a reabilitat plantația pentru a doua oară în jumătate de secol, a informat agenția Uktinform coordonatorul proiectului amintit, Maxim Malighin.

Plantația se ală pe muntele Krasnaya (Muntele Roșu) și dacă  e bine îngrijită  roada  de ceai e foarte bună. Potrivit acestuia, experții au avut ocazia să compare recolta de ceai din acest an dintr-o plantație bine îngrijită cu recolta de anul trecut, când era încă sălbatică.

„Colectăm ceai aici de patru ani. După recuperare și acoperirea pentru sezonul rece  tufele de ceai cu înveliș de  agrofibre sunt de două ori mai înalte și dense și, cel mai important, oferă materiale de calitate pentru colectare. Anul acesta am colectat doar unități flash perfecte”, a spus coordonatorul proiectului.

În prezent, 292 de tufe de ceai cresc pe sectorul îngrijit de entuziaști..

 „Mai devreme, pentru a colecta un kilogram de ceai pe plantația Mucacevo în luna mai, când e cel mai bun moment pentru adunarea roadei, era necesar să muncim  o oră și jumătate. Și apoi obțineam  un ceai necalitativ. Dar totuși, am  experimentat acest ceai, l-am demonstrat experților internaționali. Și deja anul acesta am adunat un  kilogram pe o plantație în 15 minute de pe  un singur loc”, a remarcat Maligin. El a spus că pe 14 noiembrie activiștii se vor aduna din nou pe plantația de pe Muntele Roșu și vor acoperi tufele pentru iarnă cu agrofibre.

 Proiectul de revigorare a plantației de ceai de lângă Mucacevo  a început în 2016. Un  grup de activiști au curățit  singura parcelă  supraviețuitoare a unei mari plantații de ceai cultivat  în perioada sovietică de  tufișuri de mure și zmeură. Anul trecut, această zonă a fost îngrădită și păzită.

 Se știe că în Transcarpatia plantațiile de ceai au fost înființate în 1951-1952  în gospodăriile  din raioanele sudice ale regiunii. Aproximativ 50 de hectare au fost rezervate pentru ceai în Transcarpatia și a existat un plan de creștere a suprafeței la 1.000 de hectare până în 1960. Până la 1,5 tone de ceai de înaltă calitate au fost recoltate o dată dintr-o plantație mare de pe Muntele Roșu.

În prezent, a supraviețuit doar o mică parcelă experimentală a acestei plantații din  pădure. Primul ceai Mucacevo l-a obținut  în 1952. A fost numit „Transcarpatic”. Randamentul nu era cu nimic inferior  ceaiului din Georgia, de unde a și fost adus materialul vegetal genetic pentru ceaiul transcarpatic.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 220


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți