Economie
Redactor: Elvira Chilaru
26 noiembrie 2019

În Transcarpatia va fi construit „Drumul Carpatic al Vinului, Brânzei și Gustului”

În Transcarpatia va fi construit „Drumul Carpatic al Vinului, Brânzei  și Gustului”

Președintele Administrației Regionale de Stat Transcarpatia, Igor Bondarenko, s-a întâlnit cu șeful Proiectului Uniunii Europene  «Sprijin pentru dezvoltarea sistemului de indicatori  geografici  în Ucraina»,  Saverio Savio, expertul  național al proiectului GZ pe teritoriile rurale, coproprietara  podgoriei  familiale „Kolonist” și fondatorul  companiei  de vinificare «Chateau Chisay»,  Gennady Gutman.

S-a discutat  despre implementarea proiectului- pilot „Drumul Carpatic al Vinului și Gustului” în regiunea Transcarpația, care deja funcționează cu succes în regiunea Odesa.

Saverio Savio a specificat, că  indicatorii geografici au contribuit  la câștigarea faimei mondiale pentru produse precum șampania, coniacul, brânză roquefort, parmezan și multe altele. Ucraina este o țară agricolă puternică, care fabrică produse alimentare, deci are mari perspective de înregistrare a indicatorilor  geografici  interni. Astfel, pentru a obține statutul de produse cu indicație geografică luptă în present  „Brânza huțulă”, „Pepenele  verde de Herson”, „Cireșele de  Melitopol”, vinurile  basarabene, transcarpatice și multe altele.

În discuție s-a menționat , că itinerariile gastronomice sunt un produs turistic inovator pentru Ucraina, cu un potențial ridicat de promovare a dezvoltării rurale: prin sprijinirea producătorilor și a produselor tradiționale, păstrarea și îmbunătățirea patrimoniului cultural al comunităților locale și atragerea de venituri financiare suplimentare de la turiști și investitori.

- În cadrul proiectului Carpathian Road of Wine and Taste în regiunea Transcarpatiei, se prevede crearea de destinații enogastronomice, locații separate și rute specifice, standardizarea acestora, un mecanism eficient de interacțiune între public, afaceri și guvern pentru dezvoltarea lor. De asemenea, va exista asistență pentru producătorii locali, viticultori și vinificatori, unitățile de alimentație ppublică cu specificul bucătăriei locale, spații de cazare și alți participanți potențiali la itinerariul gastronomic și poziționarea sa de marketing - a spus Alla Plachkova, demonstând elocvent proiectul implimentat în regiunea Odesa.Ea a adăugat că principiile de bază ale proiectului - călătoria gastronomică trebuie să fie sigură, confortabilă, gustoasă și semnificativă.

A fost deja inițiată crearea unui portal web unic, ucrainean, care să conțină informațiile necesare despre vinurile și gusturile consacrate din Ucraina și participanții lor - producătorii naționali ai  produselor  turistice locale, care sunt disponibile pentru vizită. Astfel, fiecare turist va putea să își aleagă propria destinație de călătorie și să elaboreze o hartă a vinului și gastronomiei în funcție de gustul lor, precum și să obțină o garanție de siguranță alimentară pe traseu. Toate acestea vor contribui la creșterea fluxurilor turistice către zonele rurale, la creșterea cererii de produse locale și la păstrarea patrimoniului gastronomic al Ucrainei, - reprezentanții proiectului sunt convinși.

Doamna Plachkova a mai spus că la Chateau Chizai se desfășoară un atelier pentru vinificatorii și fermierii transcarpatici. Se planifică semnarea unui acord de cooperare cu inaugurarea  ulterioară a unei asociații regionale. În continuare, vinurile sau produsele din brânză vor fi prezentate la forumurile internaționale cu promovare corespunzătoare.

La rândul său, Gennady Gutman a dat asigurări că Uniunea Europeană este pregătită să ofere sprijinul financiar necesar pentru implementarea acestui proiect -pilot în Transcarpatia, relatează serviciul de presă al Administrației Regionale  de stat Transcarpatia.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 330

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți