Economie
Redactor: Elvira Chilaru
10 februarie 2022

În Transcarpatia va fi creat un parc al cerului nocturn

În Transcarpatia va fi creat un parc al cerului nocturn
10 februarie 2022

În Transcarpatia va fi creat un parc al cerului nocturn

În regiunea Transcarpatia va fi un creat un parc al cerului nocturn. În Parcul Național Ujansky  a fost implementat în cursul anului un proiect al Institutului Carpatic de Dezvoltare  cu sprijinul programului european Polonia-Ucraina-Belarus.

Astroturismul este foarte popular în lume. De exemplu, în planetariul din Snina, Slovacia, excursiile sunt programate cu o  lună înaint. De aceea a apărut ideea de a crea un loc în Transcarpatia, unde să poţi vedea cerul înstelat în toată splendoarea lui. În cadrul proiectului, traseul turistic Carpathian Star Trail (Calea Carpatică a stelelor)  a fost marcat pe Muntele Yavornyk. Sunt instalate și standuri de informare. În viitor, în apropierea adăpostului este planificat să fie instalat un telescop staționar, unde toată lumea va putea admira cerul nocturn. În prezent, telescoapele din Transcarpatia sunt disponibile numai în Ujgorod și Derenivți, accesul la care este limitat.

S-a realizat un scurt film de promovare, care vorbește despre programul inedit „Cerul înstelat carpatic”. Se lucrează cu autoritățile locale pentru a instala un iluminat adecvat în așezările din apropiere, care să nu estompeze stelele. Unicitatea parcului cerului nocturn constă în aceea, ca va fi  conectat la granița cu Polonia și Slovacia. Nu există un astfel de parc triplu în lume.

Strategia de dezvoltare a astroturismului în Transcarpatia este elaborată în decursul unui deceniu. Deci, după finalizarea acestui program, munca va continua în cadrul altui proiect  - de data aceasta în „Calea stelelor”, unde partenerii noștri sunt oameni de știință maghiari și slovaci.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 280


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți