Economie
Redactor: Marin Gherman
10 martie 2019

Introducerea urgentă a trenului Cernăuți – Suceava – solicitare a Consiliului Judeţean Suceava către Ministerul Transporturilor

Introducerea urgentă a trenului Cernăuți – Suceava – solicitare a Consiliului Judeţean Suceava către Ministerul Transporturilor

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, solicită într-o scrisoare adresată ministrului Transporturilor introducerea unui tren pe ruta Suceava - Cernăuţi şi retur.

Flutur arată într-un comunicat că, de la preluarea mandatului de preşedinte al administraţiei judeţene în 2016, a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor ucrainene în care s-a concluzionat că introducerea acestei rute feroviare este de interes şi au decis să facă demersuri în acest sens.

„De la preluarea mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, respectiv din iunie 2016, am avut mai multe întâlniri cu partenerii şi vecinii noştri ucraineni, reprezentanţi ai Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, Consiliului Regional Cernăuţi, precum şi ai altor instituţii din cadrul celor două unităţi administrativ-teritoriale cu rol în dezvoltarea cooperării transfrontaliere, în cadrul cărora s-au dezbătut probleme de interes pentru ambele părţi. Una dintre problemele care se discută constant în cadrul întâlnirilor noastre comune se referă la măsurile care se impun în vederea degrevării traficului prin zona Siret - Porubne care, în acest moment, este singurul punct de trecere a frontierei deschis cu Ucraina, de pe teritoriul judeţului Suceava. Din luna iunie 2017, în contextul liberalizării regimului de vize în spaţiul comunitar pentru cetăţenii ucraineni, situaţia în acest punct de frontieră s-a înrăutăţit şi mai mult”, arată Flutur.

Potrivit lui Flutur, începând cu luna iunie 2017, la punctele de control trafic de frontieră (PCTF) Siret - Porubne, Porubne - Siret şi Vadu Siret - Vicşani au avut loc întâlniri de lucru între conducerile administrative ale judeţului Suceava şi ale regiunii Cernăuţi, la care au participat şi reprezentanţi ai căilor ferate din cele două unităţi administrativ - teritoriale şi s-a discutat despre posibilitatea introducerii a două trenuri, unul pe ruta Suceava - Cernăuţi, cu plecare dimineaţa din Suceava şi întoarcere seara din Cernăuţi, iar altul pe ruta Cernăuţi - Suceava, cu plecare dimineaţa din Cernăuţi şi întoarcere seara în Suceava.

În opinia lui preşedintelui CJ Suceava, funcţionarea celor două trenuri ar putea contribui la rezolvarea descongestionării traficului în singurul punct de frontieră deschis în zona de graniţă Suceava - Cernăuţi, până la redeschiderea celorlalte puncte, ce au fost închise în 2010, pentru conformitate la Spaţiul Schengen.

''Despre toate aceste întâlniri şi dezbateri, Consiliul Judeţean Suceava a informat toate conducerile Ministerului Transporturilor, inclusiv pe Dumneavoastră, Domnule ministru Alexandru Răzvan Cuc, încă din perioada când aţi mai îndeplinit funcţia de ministru al Transporturilor, aducându-vă la cunoştinţă faptul că partea ucraineană ne-a transmis, în mai multe rânduri, că are rezolvată această problemă atât din punct de vedere tehnic, cât şi din perspectivă financiară, iar pentru punerea în funcţiune efectivă a trenului de călători, pe ruta Cernăuţi - Vadu Siret, ucrainenii aşteaptă doar punctul de vedere al părţii române'', arată Fluture, potrivit Agerpres.

El a spus că, în cadrul acestei corespondenţe purtate între CJ Suceava şi Ministerul Transporturilor pe subiect, s-a primit de la minister un răspuns în care se arată că Societatea Naţională de Transport Feroviar Călători ''CFR Călători'' SA şi "Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" susţin implementarea acestui proiect şi au căutat soluţii optime, din punct de vedere tehnic, pentru lansarea acestui serviciu de transport călători, în perioada imediat următoare.

Totodată, Flutur spune că într-un alt răspuns transmis de Ministerul Transporturilor a transmis prin Direcţia Comunicare, Relaţia cu Sindicatele, Patronatele şi Organizaţiile Neguvernamentale ''se anulează oarecum'' susţinerea acestui demers, arătându-se că "prin contractul de servicii publice pentru perioada 1 ianuarie 2016 - 2 decembrie 2019 în transportul feroviar public de călători, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 231/2016, actualizat pentru anul 2017 prin Ordinul ministerului transporturilor nr. 516, CFR Călători se obligă să pună în circulaţie cu prioritate numărul şi categoriile de trenuri incluse în pachetul minim de servicii aprobat".

De asemenea, Flutur menţionează că, în mai 2018, a avut loc o întâlnire, la Cernăuţi, a Grupului de lucru pentru transport şi infrastructură între Ucraina şi România, întâlnire la care au participat ministrul adjunct al infrastructurii din Ucraina, Victor Dovdan, şi secretarul de stat în Ministerul Transporturilor din România, Maria Magdalena Grigore, unde s-au formulat o serie de concluzii.

''În documentul semnat de ambele părţi, în urma acestei întâlniri, se menţiona, printre altele că, în ceea ce priveşte transportul pe calea ferată, începând cu 1 ianuarie 2019, vor fi introduse două perechi de trenuri, între Suceava şi Cernăuţi cu transfer în Vadu Siret. Din păcate, ceea ce părea stabilit, încă din mai 2018, de conducerile ministerelor de transport din Ucraina şi România nu s-a pus în practică, ratându-se, aşadar, posibilitatea ca în anul Centenarului Marii Uniri, an cu o semnificaţie deosebită pentru regiunea istorică Bucovina, să fie rezolvată această problemă, care este pusă în discuţie încă din iunie 2017. Având în vedere toate aceste considerente şi faptul că partenerii ucraineni încă aşteaptă răspunsul nostru cu privire la data exactă când cetăţenii din cele două regiuni istorice vor avea la dispoziţie posibilitatea de a circula pe ruta Suceava - Cernăuţi şi retur inclusiv pe calea ferată, vă adresăm rugămintea, stimate Domnule ministru Alexandru Răzvan Cuc, să dispuneţi rezolvarea, de urgenţă, a problemelor care ţin de partea română şi care blochează acest proiect'', arată Flutur în scrisoarea transmisă ministrului Transporturilo, citată de Agerpres.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1479


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți