Economie
19 ianuarie 2021

Kiev: Cetățenii săraci și liberalizarea pieţei de gaze naturale

Kiev: Cetățenii săraci și liberalizarea pieţei de gaze naturale
19 ianuarie 2021

Kiev: Cetățenii săraci și liberalizarea pieţei de gaze naturale

În conformitate cu o decizie a guvernului ucrainean, începând cu 1 februarie 2021 prețul la gazele naturale pentru consumatorii casnici va fi 6,99 de grivne metru cub în perioada de carantină.

O astfel de hotărâre a fost adoptată în cadrul unei ședințe extraordinare din 18 ianuarie. Este o decizie temporară, valabilă în perioada carantinei cauzate de coronavirus sau până la sfârșitul sezonului rece. ”6 grivne 99 de copeici pentru un metru cub – cel mai mic preț înregistrat în luna ianuarie pe bursa gazelor din Ucraina și mai puțin cu 1,5 grivne față de prețul în perioada anilor 2018-2019”, a declarat premierul ucrainean, Denis Șmygali. Potrivit primului ministru, plata medie pentru consumul lunar de gaze va fi mai mică cu 500 de grivne și va constitui 40% din salariul minim, informează site-ul oficial al Cabinetului de miniștri.

Premierul a subliniat faptul că ”după lansarea pieței gazelor de la 1 august 2020, prețurile la gaze au crescut brusc în Ucraina din cauza faptului că unele companii regionale fac abuz de statutul lor de monopolist și au început să manipuleze cu cifrele din facturile de gaze trimise consumatorilor”. ”Este o hotărăre din care rezultă, de asemenea, că prețul limită pentru distribuția gazului nu va depăși 1,79 grivne", a declarat prim-ministrul în timpul ședinței, completând, totodată, că decizia Comisiei Naționale pentru Reglementarea Concurenței Economice cu privire la stabilirea unui preț maxim la transportarea gazelor va reduce cu 50% din tariful fixat de către companiile regioanle de gaze.  

Vom reaminti, că ieri, 18 ianuarie, în localitatea Mamaivți din regiunea Cernăuți, peste 100 de persoane au blocat circulația rutieră pe un drum de importanță internatională, protestând împotriva tarifelor majorate pentru consumul de gaze naturale.

Una dintre protestatare, Angela Gurina a specificat faptul că tariful majorat la gaze este inventat. ”Protestatarii au cerut returnarea infrastructurii conductelor de gaze în proprietatea comunității teritoriale”, a declarat Angela Gurina, citată de UA: Bucovina. Un alt participant la acțiunea de pichetare, Andrii a declarat că la etapa actuală de criză economică cauzată de pandemia coronavirus, majorarea tarifelor pentru consumul de gaze naturale și energie electrică este o politică nechibzuită din partea autorităților central și a guvernului. Șoferița Iulia Cernyțka este de altă părerea, și nu înțelege acțiunea de pichetare pe drumul de importanță națională. ”Dacă nu-ți place ceva, pleacă la Kiev, și protestează acolo pe Maidan, ziua și noaptea?”

Vom aminti că ziarul local ”Kițmani.City” a postat un video al unui blocaj de traffic rutier și în centrul raional Kițmani pe pagina de Facebook. Martorii oculari au informat, de asemenea, despre blocaje în satul Nepolokivți din raionul Kițmani.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 479


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți