Economie
Redactor: Elvira Chilaru
13 decembrie 2021

Laboratoare de eficiență energetică înființate la Ujgorod și Suceava

Laboratoare de eficiență energetică înființate la Ujgorod și Suceava
13 decembrie 2021

Laboratoare de eficiență energetică înființate la Ujgorod și Suceava

În Ujgorod și Suceava au fost înființate Laboratoare de Eficiență Energetică și a fost dezvoltat un Concept Comun de energie inteligentă în regiunile de graniță ale României și Ucrainei.

Despre aceasta s-a discutat la conferința finală a proiectului „Energia inteligentă a cooperării transfrontaliere”, implementat în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina 2014 – 2020, cu sprijinul financiar al UE, care a avut loc la Ujgorod.

Partenerii proiectului sunt Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (România), Universitatea Națională Ujgorod și Asociația Internațională a Instituțiilor de Dezvoltare Regională „IARR”. La  Universitatea Națională  Ujgorod, sunt instalate contoare cu funcția de contorizare diferențială a energiei electrice cu modem GSM. Anul viitor este planificată deschiderea unei specialități „Electricitate și Managementul Energiei”, viitorii studenți urmând să poată primi studii profesionale în domeniul energiei.

O componentă separată a proiectului o reprezintă activitățile de conștientizare a comunităților transcarpatice cu privire la necesitatea și importanța implementării acțiunilor pentru îmbunătățirea eficienței energetice, reducerea costurilor energiei  și introducerea energiei alternative. Majoritatea comunităților unite nou formate fac primii pași în cooperarea internațională și transfrontalieră, primii pași în domeniul eficienței energetice și economisirii energiei, așa că o parte a proiectului vizează colaborarea cu comunitățile teritoriale.

Drept rezultat  a cooperării în cadrul proiectului, au fost deja efectuate audituri energetice asupra clădirilor din sectorul social din comunitățile Holmok, Neresnyța, Teaciv din Transcarpatia. Au fost semnate memorandumuri privind parteneriatul transfrontalier despre implementarea soluțiilor inovatoare de energie inteligentă între comunități: Comunitatea Teritorială a Orașului Suceava, Comunitatea Teritorială a Orașului Siret, Comunitatea Mitoțu Dragomirnei din partea română și comunitățile Neresnyț, Teaciv și Holmok  din Transcarpatia.

Prezentarea rezultatelor proiectului va avea loc în perioada 13-15 decembrie la Suceava (România), menționează Clubul de presă Ujgorod.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 188


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți