Economie
07 februarie 2020

Liberalizarea pieței funciare divizează Ucraina

Liberalizarea pieței funciare divizează Ucraina

Demonstranţi şi contra-demonstranţi s-au adunat ieri în faţa Parlamentului de la Kiev, unde a avut loc a doua citire a controversatului proiect de lege privind reforma pământului.

Peste o mie de persoane din toate regiunile Ucrainei au protestat joi, 6 februarie, în faţa Radei Supreme de la Kiev împotriva legii privind deschiderea pieţei funciare,  lege care urmează să fie votată în Parlament. Între protestari şi poliţie a izbucnit o dispută violentă, potrivit publicației Adevărul. Joi poliţia din Kiev a sporit măsurile de securitate pentru a asigura desfăşurarea paşnică a acţiunilor de protest planificate în capitală.  

Mai mulţi deputaţi ai partidului pro-prezidenţial şi parlamentarii din opoziţie s-au luat la bătaie în Rada Supremă, care se reunise în sesiune plenară pentru a vota controversatul proiect de lege ce vizează autorizarea vânzării de terenuri agricole. Totul a început după ce deputaţii din partidul „Batkivşcina” şi cei din platforma de opoziţie au blocat tribuna principală a Parlamentului, iar fostul prim-ministru Iulia Timoşenko a ocupat locul speakerului.  În cele din urmă parlamentarii au luat o pauză.  De menţionat că prin adoptarea respectivului proiect de lege Ucraina deschide piaţa funciară, spre marea nemulţumire a  fermierilor şi proprietarilor de de terenuri agricole, reține sursa citată.  

Preşedintele Zelenski, a dispus anterior elaborarea şi înaintarea spre examinarea Parlamentului a proiectului de lege prin care va permite străinilor să achiziţioneze terenurile agricole din Ucraina. Potrivit lui Zelenski, reforma funciară este îndreptată spre dezvoltarea fermelor şi apărarea intereselor micilor proprietari, nimeni nu va fi privat de pământ. Uniunea Europeană susţine intenţia Kievului de a liberaliza piaţa funciară din Ucraina, considerând că e o măsură care va valorifica potenţialul imens al economiei ucrainene.  

sursa foto: rbc-Ucraina 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 276

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți