Economie
Redactor: Elvira Chilaru
29 martie 2021

Muncitorii ucraineni din Ungaria se plâng pe amenzi și taxe nefondate

Muncitorii ucraineni din Ungaria se plâng pe amenzi și taxe nefondate
29 martie 2021

Muncitorii ucraineni din Ungaria se plâng pe amenzi și taxe nefondate

Muncitorilor ucraineni le-a devenit mult mai dificil să își găsească un loc de muncă în Ungaria. Acest lucru a fost anunțat pe Facebook de proprietarul agenției de ocupare a forței de muncă, Taras Vakula.

"A devenit un obicei  sistematic amendarea  autobuzelor  neoficiale ale transportatorilor cu sume de cinci zerouri, ceea ce probabil nu s-a întâmplat în istoria frontierei cu Ungaria. Schema este banală, ca în jocul cu degetare. Se adresează la unul din pasageri. Printre altele, îl  întreabă unde se duce, în ce scop  și dacă este scump să ajungi la un loc de muncă. Omul spune cât de mult a plătit transportatorului și voila - deja se întocmește un raport pe transportator, întregul grup este blocat la frontieră noaptea și toată lumea este interogată și semnează petiția asupra șoferului", relatează  Taras Vakula.

El vorbește și despre alte cazuri neplăcute. De exemplu, recent pasagerii autobuzelor EuroClub din Austria în Ucraina, care au schimbat programul la cererea autorităților maghiare, au fost amendați pentru încălcarea restricțiilor de noapte. Apoi, autobuzul ajunge la frontieră după ora 20 și toate persoanele care au urcat în această cursă  în Ungaria (adică pasageri care nu fac tranzit) au fost amendați.

De asemenea, mai devreme, la ieșirea din Ungaria cu o copie a permisului de ședere, dar fără un permis de ședere în original,  poliția a reacționat calm. Acum, dacă nu aveți un permis de ședere din plastic, iar termenul din pașaportul biometric deja a expirat (au trecut peste 90 de zile) polițiștii amendează  cu 50-60 de mii de forinți, chiar dacă decizia de a obține  un permis de ședere este deja în lucru.

Și asta deși adesea termenele limită pentru emiterea și tipărirea cardurilor sunt încălcate în mod constant de către statul maghiar însuși. Există cazuri în care oamenii sunt obligați să plece acasă peste șase luni, dar cardul așa și nu-l primesc.

„Au fost mai multe cazuri când muncitorii au mers în carantină, nimeni nu le-a verificat timp de 10 zile (informațiile sunt corecte, deoarece managerii  hotelurilor o confirmă), iar după primirea unui permis de ședere și a unui permis de ședere, o scrisoare de amendă ajunge la locul de reședință, ca și când persoana ar fi încălcat carantina, iar în timpul inspecției nu a fost găsită la adresa corespunzătoare.Toate acestea sunt schimbări care au avut loc în ultimele luni, iar pentru mine acest lucru este înțeles drept o strategie clară pentru completarea bugetului", a spus Vakula.

El informează, de asemenea, că acum în Ungaria ucrainenii cu greu găsesc un loc de muncă. Acest lucru se datorează atât scăderii comenzilor de la întreprinderi din cauza crizei coronariene, cât și faptului că mulți maghiari și-au pierdut locurile de muncă în alte țări și se întorc la întreprinderi acasă.

„Înainte de a vă avânta în călătorie  gândiți-vă bine, pentru că, dacă nu vă înțelegeți cu jobul  la fața locului, nu este real că îl  puteți schimba rapid și fără probleme”, avertizează omul de afaceri transcarpatian.

Avocații marilor agenții au găsit o modalitate de a aduce în fața justiției acele persoane care au venit la muncă, au trecut  carantina pe cheltuiala angajatorului și au decis să caute un  alt loc de muncă.

Pe lângă faptul că li s-a refuzat permisul de ședere, unora dintre ei li se interzice acum intrarea în Ungaria timp de 1-3 ani.

În plus, grănicerii maghiari au început să verifice documentele mai meticulos. Din ce în ce mai mult, atunci când trec frontierele, li se cere să prezinte atribute suplimentare ale unui muncitor sezonier, și anume un număr de impozitare maghiar și un card de asigurare.

Deci, el sfătuiește: dacă angajatorul dvs. nu v-a emis  încă astfel de documente, rugați-l să facă acest lucru.

De foarte multe ori, chiar la graniță, lucrătorilor li se face  un adevărat interogatoriu: încotro mergeți, ce veți face, adresa exactă de reședință, ce salariu veți primi, cum se numește agenția, cine este angajatorul. De apare cea mai mică suspiciune – tot autobuzul este întors în Ucraina.

Concluzie: înainte de a părăsi Ucraina, ar trebui să studiați cu atenție toate documentele pe  baza cărora  călătoriți pentru a vă angaja  în străinătate.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 739


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți