Economie
31 ianuarie 2022

Noi puncte de control, poduri și drumuri – proiectele Ungaria-Ucraina în Transcarpatia

Noi puncte de control, poduri și drumuri – proiectele Ungaria-Ucraina în Transcarpatia
31 ianuarie 2022

Noi puncte de control, poduri și drumuri – proiectele Ungaria-Ucraina în Transcarpatia

Ungaria va continua să investească în diverse proiecte de infrastructură, pe lângă cele educaționale și cultuale, din regiunea Transcarpatia, prin intermediul proiectelor europene. La un astfel de acord s-a ajuns în cadrul unei ședințe a delegației Consiliului Regional Transcarpatic, organizată cu asistența Consulatului General al Ungariei la Ujgorod la Ministerul Afacerilor Externe, cu participarea lui Istvan Joo, secretar de stat adjunct și Anthony Zsolt Tomasz, Șeful Departamentului de dezvoltare a frontierei.

Este vorba despre finalizarea construcției unei fabrici de sortare a deșeurilor în satul Yanoshi, raionul Beregovo, proiect  implementat de Asociația Europeană pentru Cooperare Teritorială (TISA).

În prezent, procedurile de licitație au fost finalizate în cadrul acestui proiect. Solicitanții  au cerut  peste 7 milioane EURO, dintre care doar 2,2 milioane EURO au fost alocați pentru construcția unei fabrici în Yanoshi.

Cu toate acestea, mai este nevoie să se abordeze problema găsirii de fonduri suplimentare în valoare de aproximativ 3 milioane de euro.

În prezent, toate problemele ridicate de Secretariatul Tehnic Comun (JTS) al Programului HUSKROUA (ENI) au fost rezolvate. În cazul semnării Acordului de Grant al proiectului ZeroWaste, partea ucraineană se angajează să construiască un drum către instalația de sortare a deșeurilor, despre care Volodymyr Chubirko a trimis o scrisoare de garanție semnată de șeful EOTS TISA Oscar Shestak pe 10 ianuarie 2022.

Solicitarea depusă la EOTS TISA, elaborate de  partenerul Szabolcs-Szatmár-Bereg pentru finanțare suplimentară pentru proiect, se află în Cabinetul de Miniștri al Ungariei și așteaptă aprobarea.

Printre proiectele de infrastructură, părțile au discutat construirea de noi puncte de trecere la granița ucraineană-ungară, cu o lungime de 135 de kilometri. În special, deschiderea a două puncte de control rutier la granița ucraineană-ungară: Nodgodosh - Velyka Paladi și Dyida - Beregdarots.

Aceștia s-au concentrat, de asemenea, pe extinderea capacității punctului de control Lujanka-Beregshurani, prin construcția unei centuri în jurul oeașului Beregovo, care va lega Ungaria de autostrada Kyiv-Chop prin autostrăzile M34 și M3 în direcția Ucraina.

Delegația transcarpatică și reprezentanți ai Ministerului de Externe ungar au discutat și despre reconstrucția podului peste râul Tisa la punctul de control Chop-Záhony.

Acest pod a fost construit în Austro-Ungaria în 1913! Prin urmare, fie se ia în considerare opțiunea construirii unui nou pod și numai după lansarea acestuia să se înceapă reconstrucția celui existent, fie să se efectueze reconstrucția parțială și pe  etape. Partea ucraineană se angajează să repare partea inferioară a podului, iar partea maghiară va fi responsabilă pentru partea superioară.

La rândul său, secretarul de stat a subliniat că Ungaria nu își schimbă poziția față de aceste proiecte și că a discutat despre unele dintre ele cu președintele Janos Ader.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 370


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți