Economie
Redactor: Marin Gherman
15 iunie 2021

Parlamentul ucrainean a aprobat o lege a amnistiei fiscale în pofida scepticismului FMI

Parlamentul ucrainean a aprobat o lege a amnistiei fiscale în pofida scepticismului FMI
15 iunie 2021

Parlamentul ucrainean a aprobat o lege a amnistiei fiscale în pofida scepticismului FMI

Parlamentul ucrainean a aprobat o lege a amnistiei fiscale iniţiată de preşedintele Volodomir Zelenski în ideea de a umple visteria statului şi a combate economia gri.

Actul normativ permite persoanelor fizice să îşi declare activele care anterior erau nedezvăluite prin plata unei taxe unice de 5% la buget pe parcursul următoarelor 12 luni. Este prevăzută o taxă mai mare de 9% pentru activele de peste hotare, precum banii depozitaţi în conturile din băncile din străinătate, precum şi o taxă de 2,5% dacă cetăţenii investesc banii pe care îi declară în obligaţiuni guvernamentale ucrainene. Amnistia nu se aplică oficialilor şi cetăţenilor care sunt vizaţi de o anchetă penală.

Autorităţile de la Kiev speră că această amnistie va permite colectarea unor venituri suplimentare la buget şi va reduce economia gri, însă Fondul Monetar Internaţional este sceptic. Potrivit instituţiei financiare internaţionale, experienţa globală a arătat că astfel de amnistii afectează colectarea veniturilor pe termen lung şi de asemenea oferă oamenilor posibilitatea de a spăla banii obţinuţi de pe urma corupţiei şi altor activităţi ilegale.

"Amnistiile fiscale afectează colectarea taxelor pe termen lung pentru că îi descurajează pe oameni să îşi plătească taxele în viitor deoarece ajung să creadă că va exista o nouă amnistie", a declarat în luna martie reprezentantul FMI în Ucraina, Goesta Ljungman.

În luna iunie a anului trecut, FMI a aprobat un program în valoare de cinci miliarde de dolari pentru susţinerea economiei Ucrainei şi a eliberat o primă tranşă de 2,1 miliarde dolari. Eliberarea unor noi tranşe au fost îngheţate din cauza ritmului lent al reformelor în Ucraina, inclusiv cu privire la combaterea corupţiei şi independenţa băncii centrale. Deocamdată nu este clar dacă amnistia fiscală va fi adăuga pe lista îngrijorărilor Fondului.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 376


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți